AS-D - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 07 paź 2015, 10:10

Prosze o pomoc. Mam wniosek w obszarze D, w którym matka wnioskuje o dofinansowanie kosztów pobytu dziecka pod opieką niani. Dziecko ma 7 lat. Matka wychowuje syna sama, pracuje do późna. Czy zweryfikowalibyście pozytywnie taki wniosek pod względem formalnym??? W kierunkach nie ma nic na temat wieku dziecka, do którego może ono pozostawac pod tego typu opieką.
Lili

Napisano: 07 paź 2015, 11:37

Jeżeli ma 7 lat to powinien chodzić do szkoły. Jeśli chodzi do szkoły to nie ma dofinansowania do niani. Szkoła zapewnia świetlicę a w godzinach popołudniowych to rodzic niestety opiekę musi zorganizować sam.
pppcr

Napisano: 07 paź 2015, 11:45

Mieliśmy podobny problem. Zwróciłam się z zapytaniem do naszego oddziału PFRON i uzyskałam odpowiedź, że nigdzie nie jest zapisana górna granica wieku osoby zależnej. W związku w tym dofinansowanie jest możliwe.
goya

Napisano: 07 paź 2015, 11:57

Chodzi do szkoły, ale matka pracuje do 22.00 często, wiec chodzi o ten czas po pracy kiedy nie ma jak zapewnic opieki
Lili

Napisano: 07 paź 2015, 12:18

Goya - jestem zaskoczona odpowiedzią PFRON-u. Definicja "osoby zależnej" sugeruje wiek przedszkolny.
PCPR

Napisano: 07 paź 2015, 12:23

Osoba w PFRON, do której zawsze zwracam się z wątpliwościami wychodzi z założenia, że jeżeli nie jest zapisane, że czegoś nie wolno, to znaczy że wolno. W tym przypadku, tak jak napisałam, nigdzie nie ma określonego wieku, więc dofinansowanie można przyznać.
goya

Napisano: 07 paź 2015, 12:44

Wiesz, czego się obawiam (czego oczywiście Ci nie życzę), że na kontrole z PFRON może przyjść inna osoba, z innym tokiem myślenia. Miałam kiedyś sytuację, że pani z naszego oddziału udzieliła mi telefonicznie odpowiedzi na zagwozdkę, którą miałam, a mnie coś podkusiło, żeby wrzucić pytanie na tą ogólną skrzynkę. Odpowiedź była zupełnie inna.
PCPR

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x