Ależ oczywiście, ze można odmówić ze względu na obowiązki rodzinne. Jeżeli nie ma mozliwości ogarnąć tego w godzinach pracy to nie gódź się. nie ma przymusu. Przynajmniej u nas
Miałabym mieć za to dodatek za zwiększenie obowiązków, to jest dodatkowe zadanie i nie ma szans, żeby to ogarnąć bo mam dziecko, które chodzi do przedszkola i ciągle choruje i nie jestem w stanie siedzieć po godzinach a do tego mąż późno wraca z pracy, moja mama też jest chora po zawale i nie może się za bardzo dzieckiem zajmować. Po prostu jest mało pracowników i nie ma komu wcisnąć, dlatego się pytam czy mogą mnie zmusić a jak się nie zgodzę to zwolnić, przecież mogą kogoś z zewnątrz zatrudnić na zlecenie.
zwolnić to nie wydaje mi się; poza tym musiałby pracodawca dobry powód znaleźć. A nie da się z szefem porozmawiać i przedstawić sprawę jasno, jeśli ma płacić to może przecież kogoś z zewnątrz zatrudnić kto ściśle tylko tym się będzie zajmował
Polecenie służbowe dotyczy tylko i wyłącznie zadań mieszczących się w twoich normowanych godzinach pracy, prościej mówiąc w godzinach urzędowania ops lub pcpr. Bez twojej zgody pracodawca nie może ci narzucić dodatkowych obowiązków poza twoim normowanym czasem pracy, a jeśli twoje dziecko ma poniżej 4 lat to dodatkowo chroni cie kodeks pracy. A nie macie tam związków zawodowych?
A wy pracę dotyczącą projektów wykonujecie po godzinach pracy czy w czasie pracy, bo chcą mi to wcisnąć mówiąc, że to jest polecenie służbowe i że powinnam to wykonywać w czasie pracy, żebym nie odmówiła.
Marto - sama napisałaś w pierwszym poście, że po godzinach pracy. U nas pracownicy się rwą do pracy przy projektach - bo kasa jest dużo większa, a roboty mniej - bo robią tylko to co w projekcie. Jak jest u Ciebie - będziesz miała tylko to, czy to dokładają ci do normalnego zakresu pracy. Jeśli dokładają to spokojnie siądź napisz pismo, w którym po kolei wyłóż co robisz ile ci to czasu zajmuje i napisz, że w ustawowych 8 godzinach nie jesteś w stanie zrobić nic więcej, a na nadgodziny nie wyrażasz zgody. W razie co szukaj pomocy w związkach zawodowych, albo tutaj napisz do federacji.