Przekroczenie dochodu w jednym miesiącu - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 11 maja 2017, 12:08

kb pisze:dla jednych dotyczy, dla drugich nie dotyczy :) czyli tak calkiem jasne to nie jest :) jedni te niejasnosc rozstrzygaja z korzyscia dla klienta, drudzy ze szkoda...dla mnie tresc art. 5 ust. 4, 4a i 4b ma taki wydzwiek,ze utrata to dla mnie nie uzysk:) i dlatego ustalam prawo od miesiaca zlozenia wniosku nie uwzgledniajac dochodu uzyskanego,ktory juz nie jest osiagany w miesiacu zlozenia wniosku..ale o~ tez nie bede odsadzac od czci i wiary ;-) rozumie to inaczej, wiec sie trzyma swego, a najwazniejsze jest, zeby samemu probowac zrozumiec i sie do tego jak sie to rozumie - przekonac:) a potem to i tak nigdy nie wiadomo jakby sie trafilo odwolanie:D
Też zauważyłam, że są różne szkoły w tym temacie. Każdy robi jak uważa.
Gdyby 25 maja przyszła do mnie z wnioskiem osoba, która miała np.: zasiłek macierzyński do 14 maja, to ja bym tej osobie tego macierzyńskiego już nie liczyła, bo faktycznie go już nie ma. Nie ma więc uzysku i utraty. Tak samo z rodzicielskim. Co innego, gdy ktoś pracował w roku bazowym i traci teraz pracę lub przechodzi na wychowawczy - wtedy utrata od następnego miesiąca.

Moje pytanie nie dotyczyło jednak tego od kiedy zabrać/przyznać, tylko jak to ująć w decyzji... 8-)
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 11 maja 2017, 12:42

To są nie tylko moje dywagacje i rozumienie ale mam to zaklepane pozytywnymi decyzjami SKO.
Właśnie stosując art.5 ust.4 ,4a i 4b i art. 24 ust.6 i 7 należy przeprowadzić całą procedure uzyskania i utraty dochodu .... skutkiem tego wyliczenia będzie nieuwzględnianie dochodu którego nie ma na dzień składania wniosku i ustalania uprawnień.Ale uprawnienia przysługują od następnego miesiąca.
Kontrolujący też zaopiniowali pozytywnie takie postępowanie.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 11 maja 2017, 13:03

no twoje sko tak ci przyklepalo a inne sko przyklepuje te liczone inaczej...i kontrole tak samo:) zalezy kto sie trafi ;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2017, 13:10

a co do twojego pytania Mlodypracownik - to tez chyba bym kombinowala,zeby decyzje uchylic tylko w czesci dotyczacej swiadczen za maj...w przypadku swiadczenia rodzicielskiego organ posiada wiedze z urzedu , klient w tym temacie nie musi wiec zglaszac zmiany i wydaje mi sie,ze organ moze w tej chwili ustalic ze za maj swiadczenia nie przysluguja ale od czerwca dalej juz tak i te ustalenia wyrazic w decyzji
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2017, 13:10

kb pisze:no twoje sko tak ci przyklepalo a inne sko przyklepuje te liczone inaczej...i kontrole tak samo:) zalezy kto sie trafi ;-)
Miałam kontrolę pół roku temu i wszystko było ok, żadnych zaleceń do wdrożenia. Niestety nasza ustawa, jak i inne ustawy nie są jednoznaczne, zostaje pole do interpretacji, co mnie osobiście denerwuje. Zasady powinny być jedne i takie same dla wszystkich. Nie wspomnę o ciągłych zmian w ustawie. Pracuje od listopada 2015 r. i już było pełno zmian, teraz znowu kolejne. Chore, ale to temat na inny wątek.
Młodypracownik
Starszy referent

Napisano: 11 maja 2017, 13:11

kb pisze:a co do twojego pytania Mlodypracownik - to tez chyba bym kombinowala,zeby decyzje uchylic tylko w czesci dotyczacej swiadczen za maj...w przypadku swiadczenia rodzicielskiego organ posiada wiedze z urzedu , klient w tym temacie nie musi wiec zglaszac zmiany i wydaje mi sie,ze organ moze w tej chwili ustalic ze za maj swiadczenia nie przysluguja ale od czerwca dalej juz tak i te ustalenia wyrazic w decyzji
Tak zamierzam zrobić :-) dzięki za komentarz.
Młodypracownik
Starszy referent

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x