przekroczone kryterium proszę o radę - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 19 sie 2016, 9:01

Opiszę w skrócie moją syt. Po ponownym wyjściu za mąż mojej mamy,został zabrany nam fundusz a.(przekroczenie dochodu. Od września b. r. będę mieszkać na stancji, (40 km.od domu szkoła L.O.)W styczniu 2017r. uzyskam pełnoletność.Czy będę mogła sama wystąpić w wnioskiem o fund. a. w miejscu zamieszkania (tj. tam gdzie znajduje się stancja,szkoła)? Czy wówczas również będą liczone dochody męża mojej mamy?
Z góry dziękuję .
zainteresowana1

Napisano: 19 sie 2016, 9:40

Dochody Twojej mamy oraz jej męża będą dalej wliczane do Twojego dochodu. Do rodziny zalicza się m.in: Twoich rodziców - w tym przypadku mamę, małżonka Twoje rodzica - mąż mamy. Do rodziny nie zalicza się m.in Twojego rodzica który jest zobowiązany tytułem wykonawczym pochodzącym lub zatwierdzonym przez sąd do alimentów na Ciebie.
MIM

Napisano: 19 sie 2016, 9:52

ok. To jeszcze jedno- czy jest jakaś szansa na to, abym jednak uzyskała ten fund. a.? Czy nic , a nic :(
zainteresowana1

Napisano: 19 sie 2016, 12:10

Jesli nadal jest przekroczenie kryterium dochodowego to nie ma możliwości przyznania świadczen z funduszu. Ale teraz można składać już wnioski na FA na nowy okres zasiłkowy gdzie są brane pod uwagę dochody z 2015r. Może kryterium nie przekroczy. Warto spróbować.
FSociety

Napisano: 19 sie 2016, 12:31

ech.... przekroczy na bank. Dobrze dziękuję za info
zainteresowana 1

Napisano: 02 wrz 2016, 20:35

:)
MIM pisze:Dochody Twojej mamy oraz jej męża będą dalej wliczane do Twojego dochodu. Do rodziny zalicza się m.in: Twoich rodziców - w tym przypadku mamę, małżonka Twoje rodzica - mąż mamy. Do rodziny nie zalicza się m.in Twojego rodzica który jest zobowiązany tytułem wykonawczym pochodzącym lub zatwierdzonym przez sąd do alimentów na Ciebie.
Najprościej będzie ustalenie swojego gospodarstwa.Jak uzyskasz pełnoletność wystąp do sądu o alimenty od matki,wówczas dochody twoich rodziców nie będą brane pod uwagę.
prawniczka

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x