przekształcenie placówki - pomocy - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 14 wrz 2017, 17:18

Witam. W związku z bardzo małą ilością dzieci grozi nam utrata pracy /likwidacja placówek/. Chciałbym prosić Was o pomoc. Czy macie jakieś doświadczenia z przekształceniem placówki opiekuńczo - wychowawczej o charakterze socjalizacyjnym w specjalistyczno - terapeutyczną? Jak długo to u Was trwało? Jakie są procedury? Może jakiś kontakt w celu wymiany informacji.... Może inny sposób na zachowanie miejsc pracy? Jesteśmy zrozpaczeni - prosimy o pomoc!
konik2222
Praktykant
Od: 14 wrz 2017, 17:08
Zajmuję się: dziećmi

Napisano: 14 wrz 2017, 21:35

z tego co się orientuję to przekształcenie placówki trochę trwa. czasami 2 lata (dokumenty, pozwolenia itp.)
A z 14 sie nie utrzymacie?
Do kiedy moga funkcjonować 30 ?
Irka
Praktykant
Od: 14 wrz 2017, 21:30
Zajmuję się: wychowawca

Napisano: 16 wrz 2017, 17:30

Chcą nam zamknąć już, zaraz placówkę 14 osobową. Jak szybko im się to uda? Jak długo trwa taka procedura???
konik2222
Praktykant

Napisano: 17 wrz 2017, 11:55

Kochani 160 osób przeczytało mojego posta a nikt nie chce nic podpowiedzieć??? Zero reakcji?
konik2222
Praktykant

Napisano: 18 wrz 2017, 13:07

musi tego chcieć dyrektor i starosta/prezydent. wystarczy złożyć wniosek o zmianę decyzji zezwalającej i dopisanie typu placówki. po złożeniu wniosku wojewoda zmieni decyzje zezwalającą bez zbędnej zwłoki , do miesiąca lub dwóch.
nic wam nie da zmiana typu jeśli powiat/miasto ma rodziny zastępcze , nie kieruje do was dzieci, starosta/ prezydent chce zamknąć placówkę.
inspektorw
Stażysta
Od: 22 sie 2017, 9:01
Zajmuję się: inspektorowaniem

Napisano: 20 wrz 2017, 18:48

Witam
Mój post przeczytało ponad 400 osób. Opisały dwie. Pełna znieczulica. Nie dziwię się, że rząd robi od lat z nami to co robi.
inspektorw - czy orientujesz się jak szybko trwa procedura zamknięcia placówki??? jak szybko mogą nam wypowiedzieć umowy? z marszu...? wiem, że na likwidację potrzebna jest zgoda wojewody - zakładam, że uczyni to bez zbędnej zwłoki. Jednak jestem ciekaw jak szybko nas "rozjadą"???
konik2222
Praktykant

Napisano: 20 wrz 2017, 21:22

Tez jestem ciekawa jak to wygląda, jeżeli chodzi o likwidację.
A odnośnie aktywności na forum to jest bardzo słabo, ciekawa jestem dlaczego tak się dzieje?
Irka
Praktykant
Od: 14 wrz 2017, 21:30
Zajmuję się: wychowawca

Napisano: 21 wrz 2017, 12:38

ustawa o wpieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej
Art. 107. 1. Podmiot prowadzący placówkę opiekuńczo-wychowawczą nie może jej zlikwidować bez zgody wojewody.
2. Wojewoda wydaje zgodę na likwidację placówki opiekuńczo-wychowawczej, jeżeli starosta zapewni właściwą pieczę zastępczą dzieciom z tej placówki.

a zatem.
podmiot prowadzący placówkę zabezpiecza dzieci w innych placówkach /rodzinach zastępczych , składa wniosek, że chce zlikwidować, oświadcza że nie ma dzieci albo w jakim terminie nie będzie dzieci i gdzie dzieci poszły albo gdzie pójdą ( czy zapewnił im właściwą pieczę) . na tej podstawie wojewoda może zrobić kontrole czy na pewno i zezwolić na zlikwidowanie. a jeśli chodzi o pracowników to mają umowę o pracę i w związku z tym mają pewnie uprawnienia ( odprawy, zwolnienie z 3 miesięcznym wypowiedzeniem...)
inspektorw
Stażysta
Od: 22 sie 2017, 9:01
Zajmuję się: inspektorowaniem

Napisano: 06 lip 2019, 18:42

odprawy są , gdy w placówce jest zatrudnionych co najmniej 20 osób jeśli nie ma tyle to nie ma żadnych odpraw
acha
Praktykant
Od: 19 maja 2019, 10:47
Zajmuję się: Jestem wychowawcą w domu dziecka.

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x