Przelewy 500, rodzinne,fa a

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
ktowie
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Przelewy 500, rodzinne,fa a

Post autor: ktowie »

Dzień dobry, jestem pracownikiem biurowym dostałam nowe zadanie a mianowicie wysyłać przelewy dot. 500 tki, rodzinnego w momencie gdy główny księgowy będzie na zwolnieniu . I teraz moje pytanie brzmi czy jako osoba nie związana z ksiegowścią mogę dostać upoważnienie od kierownika do wykonywania tych przelewów? (swój dostęp do konta będę posiadać) Kolejne pytanie jak to wygląda z listą do banku czy zwykły pracownik może również podpisać listy wypłat do banku pod nieobecność księgowej ?
A co w takim wypadku z podjęciem czeku np na zasiłki stałe, które są wypłacane w kasie urzędu?
Slyszałam, że do przelewów można upoważnić każdego jak to jednak wyglada od strony podpisywania się pod listami skoro podpsuje się główny księgowy? Oraz bardzo proszę o odpowiedz co z czekami bo nie sądzę, żeby zwykły pracownik administracyjny mógł je podpisywać i mieć upoważnienie skoro nie mam wykształcenia z działu księgowości ani żadnej pieczątki i niczego. Bardzo proszę o pomoc? co można a co nie można?
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Re: Przelewy 500, rodzinne,fa a

Post autor: ops2020 »

jeśli główny księgowy jest sam w księgowości to udziela on upoważnienia innemu pracownikowi do wykonywania określonych czynności w razie jego nieobecności, następnie w banku należy tego pracownika upoważnić do podpisywania czeków i przelewów ze strony głównego księgowego, trudno będzie zastąpić głównego księgowego osobie nie związanej z finansami bo skoro podpisuje się pod listami to odpowiada za możliwe przekroczenie planu finansowego i dyscyplinę finansów publicznych
na pewno zastępstwo głównego księgowego w małych jednostkach jest dużym problemem
ODPOWIEDZ