przemoc - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 16 wrz 2015, 16:31

Witam, mam trudną sytuację córka stosuje przemoc wobec matki, która cierpi na zaburzenia psychiczne. Została założona Niebieska Karta. Chcę napisać wniosek do sądu o umieszczenie matki w dps bez zgody.Nie wiem, ile czasu może potrwać postępowanie, a boję się aby nie doszło do tragedii. Myślę również o umieszczeniu w szpitalu. Czy możecie mi doradzić co mogę w takiej sytuacji zrobić. Dowiadywałam się, że w ośrodkach dla ofiar przemocy osoby muszą być samodzielne, bynajmniej taką uzyskałam informację z ośrodka, który znajduje się najbliżej mojej miejscowości.Dziękuję
bastek1

Napisano: 16 wrz 2015, 16:49

bastek1 pisze: Chcę napisać wniosek do sądu o umieszczenie matki w dps bez zgody.Nie wiem, ile czasu może potrwać postępowanie, a boję się aby nie doszło do tragedii. Myślę również o umieszczeniu w szpitalu.
Jestem przerażona, poruszona bastek Twoją bezradnością zawodową,Twoją postawą .Mówię poważnie. Powiem szczerze nie spotkałam się nigdy z takim podejściem ..( a w przemocy od strony zawodowej przeszłam wszystkie możliwe scenariusze zdarzeń )Jak to możliwe, że pracownik pomocy społecznej w ramach NK- proponuje pomoc( celem p/ działania przemocy) - w postaci umieszczenia kobiety ( ofiary przemocy ) w DPS bez zgody ?????????? lub szpitalu???
Jakim prawem wymierzasz tak krzywdząca karę ofierze, DPS bez zgody?? Zapomniałeś o sprawcy ???????

ps. Ja po prostu podałabym cię do Sądu w oparciu o Naruszenie Konwencji ONZ o prawach osób niepełnosprawnych, Karty Osób Niepełnosprawnych, zaniechanie działań przewidzianych ustawą o p/ działaniu przemocy 2005 i szereg innych.. .
Szok.
Emilka.

Napisano: 16 wrz 2015, 21:42

Emilko- spokojnie...
Do bastek 1. Może spróbować umieścić w szpitalu lub w ZOL dla psychicznie chorych
Pisz wniosek do Sądu - dla tej osoby pobyt w dps lub ZOL będzie najlepszym rozwiązaniem- tam będzie miała spokój i opiekę
zzzz

Napisano: 17 wrz 2015, 8:01

Ale się Emilka popisała elokwencją ! Ho, ho !
ina

Napisano: 17 wrz 2015, 9:47

do Emilki - po to jest to forum żeby sie dowiadywać i pytać. I nie stresować że ktoś tak mądry jak ty nas "zrąbie"
Elamops

Napisano: 17 wrz 2015, 14:05

Po przeczytaniu 2 pierwszych wersów pierwszego posta zamarłem. Nie ma to jak rozwiązać problem przemocy w rodzinie umieszczając potencjalną ofiarę w zakładzie psychiatrycznym i zakończyć procedurę po zrealizowaniu indywidualnego plano pomocy, bo zakładam, że takie działanie zostało opisane w NK-C.
Jkob

Napisano: 17 wrz 2015, 14:33

Osoba cierpi na zaburzenia psychiczne- wymaga pomocy osób drugich ( jest niesamodzielna) to najlepszym rozwiązaniem ( DLA MATKI) jest niestety ZOL dla psychicznie chorych. Córki nie zmusisz do opieki-
aa2

Napisano: 17 wrz 2015, 16:49

Elamops pisze:do Emilki - po to jest to forum żeby sie dowiadywać i pytać. I nie stresować, że ktoś tak mądry jak ty nas "zrąbie"
nie miałam intencji zrąbać!
Nie o mądrości chodzi.. - no proszę was. Po prostu nie wolno myśleć takimi kategoriami.( tu: bastek) Nie wolno..
Mamy wszyscy świadomość tego- że w żyjemy aktualnie w rzeczywistości ponowoczesnej co oznacza, że przemoc w niej jest nieodłączną częścią i człowiek jest zobojętniały na krzywdę i zło jakie wyrządza się drugiemu człowiekowi. Żal.. Natomiast instytucje pomocowe, odpowiedzialne za p/ działanie przemocy nie mogą przejawiać takiej postawy. Tymczasem dalej potwierdzamy niepokojące wnioski badań, które wskazują, że większość pokrzywdzonych nie zgłasza przemocy, ponieważ nie wierzy w skuteczność udzielanej przez nich pomocy.
Dopowiem tylko -że DPS nie jest i nie będzie nigdy azylem spokoju dla nikogo, tym bardziej dla osoby pokrzywdzonej przemocą. Dlaczego ? ponieważ instytucje te same w sobie są doskonałym przykładem " instytucji totalnej" o znamionach przemocy. Proszę poczytać badania Zbyrad i Tarkowskiej, zanim podejmiecie decyzję o zaproponowaniu "pomocy " tego rodzaju. Proszę także zapoznać się z badaniami ogólnopolskimi PAN " Przemoc wobec osób starszych i niepełnosprawnych " (2009 ) i nie działać intuicyjnie acz mylnie.
Już nie sama Ustawa-dokument operacyjny ( 2005) ale przede wszystkim Konwekcja o prawach...( ratyfikacja 2012) zobowiązuje nas do ochrony praw osób pokrzywdzonych, proszę się zapoznać np. art.4 art 8 ( chociaż te dwa) .
Proszę też nie odbierać treści tego postu jako próby wymądrzania, pouczania. Zresztą elamops stwierdziła " że po jest forum aby się dowiadywać i pytać, więc mówię.
Jkob jest najlepszym przykładem -że wie o co chodzi w tym wszystkim. Mój szacunek.
Emilka.

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem