Klient pobierający zas. stały uzyskał rentę po zmarłej w VI.br. żonie tj. ma przyznaną od 27.06.br.. O fakcie przyznanej renty powiadomił OPS w m-cu IX. I tu mam dylemat czy robię decyzję wygaszającą od 27.06 czy uchylam w całości a nienależnie pobrany za VII i VIII przyznany zas. stały uznaję jako nienależnie pobrane świadczenie. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Zależy kiedy pieniądze z ZUS otrzymał fizycznie. Jeżeli otrzymał je we wrześniu to nie pobierał nienależnie zasiłku w lipcu i sierpniu bo nie miał żadnych dochodów i kwalifikował się do pomocy.
No właśnie ZUS nie pytał, klient nie wie kiedy otrzymał, zupełnie niezorientowany ale proszę jeszcze o głosy jaką decyzję mam wydać? Bardzo wam dziękuję za wypowiedzi i życzliwość.
Uchylasz decyzję od miesiąca w którym uzyskałaś informację o świadczeniu, a do ZUS wysyłasz pismo powołując się na art. 99 uops i wyliczasz kwotę pobranego w tym czasie świadczenia z OPS prosząc o potrącenia ze świadczenia ZUS jednocześnie powiadamiasz stronę ( można to zrobić już w uzasadnieniu decyzji uchylanego zasiłku stałego.) u nas tak robimy i jest to skuteczne choć nie wiem do końca czy to dobrze.
Dziękuję bardzo, nadmieniam, że nie odprowadzaliśmy składek zdrowotnych od klienta, natomiast koleżanka zrobiła w takim przypadku wygaszenie decyzji, informację o zmianie dochodu uzyskałam we IX. br. i automatycznie nie wypłacono mu tego zasiłku i tu mam dylemat czy wstrzymuję od IX czy od 28.06.br. od kiedy ma przyznaną rentę. Klient jest schorowaną osobą i nie pomyślał aby powiadomić nasz OPS o zmianie swojej sytuacji dopiero robiąc wyw. kontrolny dowiedziałam się o wszystkim. Proszę o wypowiedzi.
Zmian decyzji w zakresie obowiązywania w ten sposób,ze zasiłek stały wraz ze składka przysługuje do 30.09.2015
Wszczęcie postępowania ....dotyczy świadczenia nienależnie pobranych za okres od 26.06.2015 do 30.09.2015
naliczasz ( do 25 .06 miał uprawnienia) , dajesz termin do wpłaty ....z jasno określoną datą i już.
Art. 99. 1. Osobie, której przyznano emeryturę lub rentę za okres, za który
wypłacono zasiłek stały lub zasiłek okresowy, Zakład Ubezpieczeń Społecznych
oraz inne organy rentowe, które przyznały emeryturę lub rentę, wypłacają to
świadczenie pomniejszone o kwotę odpowiadającą wysokości wypłaconych za ten
okres zasiłków i przekazują te kwoty na rachunek bankowy właściwego ośrodka
pomocy społecznej.
I proszę nie pisać głupot ,ze nie ma nienależnie pobranych i wprowadzać koleżankę w błąd.