Przemoc w rodzinie - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 26 lip 2010, 17:00

Dostałam pismo z komisariatu policji, że w ramach procedury "Przemoc w rodzinie" objęta nadzorem jest rodzina xy. /jest to matka i syn, syn pobiera u nas zasiłek stały/
W związku z powyższym proszą o zainteresowanie i udzielenie tej rodzinie niezbędnej pomocy. Jakie działania powinniśmy podjąć?
Czy mamy założyć może "Niebieską kartę?
Pomóżcie.
~Prac. OPS

Napisano: 26 lip 2010, 17:31

Zgodnie z artykułem 107 ustawy o pomocy społecznej Niebieską Kartę powinno się wypełnić jako załącznik do wywiadu, a zatem po takiej informacji od Policji pracownik socjalny powinien udać się w teren i przeprowadzić wywiad, gdy podejmie podejrzenie o popełnieniu przestępstwa przemocy w rodzinie powinien nie tylko wypełnić Niebieską Kartę ale także wystosować pismo do Prokuratury z godnie z art. 12 ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie.
~Anka

Napisano: 26 lip 2010, 20:51

Są jeszcze jakieś pomysły?
~Prac. OPS

Napisano: 27 lip 2010, 9:35

my jedziemy do środowiska i zapoznajemy się z sytuacją, jeśli autentycznie w rodzinie wystąpiła przemoc ofiarze udzielamy informacji gdzie powinna się udać ( oczywiście na naszą pomoc także może liczyć), do policji odpisujemy pismo o przebiegu wizyty i podjętych działaniach, cały czas moniturujemy funkcjonowanie rodziny
~IGA

Napisano: 27 lip 2010, 10:07

Dziękuję, a jakie dokumenty trzeba wypełnić, czy wywiad środowiskowy? czy coś jeszcze?
~Prac. OPS

Napisano: 27 lip 2010, 10:57

my nie wypełniamy żadnych dokumentów
~IGA

Napisano: 27 lip 2010, 11:03

uważam, że masz troszkę ułatwioną sytuację, ponieważ syn korzysta z pomocy społecznej i napewno bywasz często w środowisku i orientujesz się jaka jest sytuacja rodzinna, ponadto łatwiej jest nawiązać kontakt z kimś kogo się zna, niż z całkiem z anonimową osobą
~IGA

Napisano: 27 lip 2010, 11:26

Dzięki wielkie za pomoc, czyli tylko notatki służbowe i pisma do policji ...
~Prac. OPS

Napisano: 27 lip 2010, 12:23

Ja jestem tylko ciekawa jednego czemu to komisariat nie wypełni Niebieskiej Karty
~margo

Napisano: 27 lip 2010, 12:49

ale po co się zastanawiać nad tym czego nie robi Policja, wy jedziecie w środowisko, wy macie podejrzenie o przemocy - wy jesteście zobligowani do wypełnienia Niebieskiej Karty i zawiadomienia Prokuratury lub Policji i tyle.........
~Anna

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x