gminny program przeciwdziałania przemocy - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 02 wrz 2010, 11:00

mam pytanie, czy zmieniacie gminny program w całości w związku z nową ustawa o przeciwdziałaniu przemocy/ są nowe zadania? czy tylko w jakiejś części? moim zdaniem należałoby zmienić w całosci- gdyż działania jakie ma wykonywać zespół interdyscyplinarny mają wynikać z gminnego programu przeciwdziałania przemocy oraz ochrony ofiar przemocy w rodzinie- art. 9b.1
~123

Napisano: 02 wrz 2010, 12:20

proszę o rady
~123

Napisano: 02 wrz 2010, 13:27

a ja proszę o link do nowych zmian ustawy o przeciwdziałaniu o przemocy
~x/x

Napisano: 02 wrz 2010, 18:32

Zespół interdyscyplinarny musi być powołany na drodze uchwały rady gminy. Wcześniej Wójt/Prezydent/Burmistrz podpisuje umowę na stworzenie zespołu interdyscyplinarnego tak aby w jego skład na mocy umowy weszli przedstawiciele: OPS, GKRPA, Policji, Oświaty,Ochrony zdrowia/kurator i opcjonalnie prokurator.
~Romper

Napisano: 02 wrz 2010, 21:58

~Jowita

Napisano: 16 wrz 2010, 14:30

Zespół powołuje wójt a nie rada gminy.Czy spotkaliście sie z protestem przesłanym do gmin przez Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej, które to apeluje o zmianę absurdalnych przepisów w kwestii m.in. zabierania dzieci przez pracowników socjalnych.
~ewcia

Napisano: 16 wrz 2010, 17:00

reprezentuję samorząd i zajmuję się tym tematem. My żadnego apelu nie dostaliśmy. Gdyby nawet, to ustawa obowiązuje do uchwalenia zasad powoływania i funkcjonowania zespołu interdyscyplinarnego (kompetencja rady gminy) oraz powołania jego członków (zarządzenie wójta/burmistrza/prezydenta) oraz uchwalenie programu przeciwdziałania przemocy w rodzinie i ochrony ofiar (rada gminy). Raczej trzeba opracować nowy program, albo w starym zmienić podstawę (ustawa o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie).
~gosia

Napisano: 17 wrz 2010, 11:24

Protest otrzymaliśmy i skierowaliśmy go tam gdzie jego miejsce - czyli do kosza.
~Lutek

Napisano: 17 wrz 2010, 15:25

ja dostałam na biurko dzisiaj i szczerze mówiąc mam mieszane uczucia. Czy to nie jest musztada po obiedzie? Przecież ustawa już obowiązuje.
~inka

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x