Kto powinien skompletować dokumenty dot. przeniesienia mieszkańca dps do drugiego domu. Czy Ośrodek który pierwotnie kierował do dps , czy Ośrodek na terenie którego obecnie klient zamieszkuje?
A co w przypadku osoby na starych zasadach, co jeżeli ona zmienia dps? Kto zmienia decyzję o skierowaniu i o odplatności? Czy jest konieczność zmiany tych decyzji?
Dla osób na starych zasadach decyzję o skierowaniu zmienia PCPR właściwy dla obecnego domu za zgodą PCPR na terenie którego jest nowy dom, a o odpłatności właściwy dla nowego domu PCPR.
Zgodnie z art. 155 ust. 3 ustawy z dnia 12 marca 2003 r. o pomocy społecznej (Dz. U.
z 2009 r. Nr 175, poz.1362 ze zm. ) w stosunku do osób umieszczonych w domu pomocy społecznej
na podstawie skierowania wydanego przed dniem 1 stycznia 2004 r., decyzje zmieniające decyzje
o odpłatności i o skierowaniu do domu pomocy społecznej wydaje starosta właściwy ze względu
na położenie domu ( położenie którego domu, tego w ktory aktualnie przebywa czy tego do którego się przenieść?).
Jest też wyrok NSA który mówi że sprawa dotycząca przeniesienia do innego dps jest sprawą o umieszczenie e dps w innej miejscowości, a nie sprawą o skierowanie do dps.
Czyli nie zmieniamy decyzji kierującej tylko wydaje się decyzję umieszczająca w innym dps?
Czy można zmienić decyzję odpłatnościową wydana przez inny organ?
Mieszkaniec na nowych zasadach chce się pzrenieść od dps położonoewgo w innym powiecie niż nasz . Co robię ? Kompletuję dokumenty i wysyłam do mojego PCPR -u czy do MOPSu , który skierował mieszkańca?
Mieszkaniec na nowych zasadach chce się pzrenieść od dps położonoewgo w innym powiecie niż nasz . Co robię ? Kompletuję dokumenty i wysyłam do mojego PCPR -u czy do MOPSu , który skierował mieszkańca?