zabranie dziecka z DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 18 lut 2011, 17:19

Witam! Mam problem i nie wiem jakie podjąć kroki. Otóż małoletnia upośledzona dziewczynka została umieszczona na wniosek rodziców w domu pomocy społecznej.
Po kilku dniach pobytu rodzice chcą zabrać dziecko.

W środowisku panowała przemoc (psychiczna - wyzwiska obelgi, awantury pod wpływem alkoholu)), sprawcą był ojciec dziewczynki.
Obecnie ojciec jest bez pracy, wynajmuje mieszkanie z matką dziecka i po \"urządzeniu się\" na nowym miejscu chcą zabrać dziecko z powrotem.
Nadmieniem też ze rodzice dziecka są po rozwodzie. Zdarzyła się rówznież taka sytuacja, że matka wraz z dzieckiem uciekła do sprawcy i została interwencyjnie umieszczona w schronisku dla bezdomnych kobiet. Stamtąd dziewczynkę przewieziono do dps. Matka wróciła do sprawcy przemocy, czyli byłego męża.
Rodzice nie są pozbawieni praw rodzicielskich ani ich władza nie jest ograniczona.

Co robić czy można podjąć jakieś kroki by uniemożliwić rodzicom zabranie dziecka z DPS?
~Dorota

Napisano: 19 lut 2011, 11:58

Opieka społeczna kierując się DOBREM DZIECKA, powinna zbadać sprawę, zebrać dokumenty i wystapić do sądu o debranie praw rodzicielskich, a do czasu rozstrzygnięcia nie wydawać dziecka biologicznym rodzicom.
Nikt nigdy nie zwróci strat moralnych jakie dziecko doznaje w dzieciństwie od własnych rodziców.

Napisała: Ofiara domowej przemocy, której grozi sąd za odmowę finansowania klawego pobytu w dps tej co ja urodziła, a nie wychowała tylko pokazała jak wygląda piekło na ziemi.
~ofiara

Napisano: 23 lut 2011, 19:49

Należy zawiadomić ops który kierował małoletnia do dps aby sprawdził sytuacje rodziców którzy chcą zabrać córke z dps, czy nie istnieja już przesłanki które zdecydowały o umieszczeniu jej w dps.
~Bardzo bobry

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x