witam
mam taki problem, podopieczny napisał prośbę o przeniesienie do innego dps, proszę wspomóżcie mnie jakie przepisy regulują tryb postępowania w takim przypadku????
Witam
Przepraszam, że podpinam się pod ten temat, ale w mojej sprawie także chodzi o przeniesienie do innego dps-u.
Moja siostra ma 26l., jest niepełnosprawna umysłowo, i od 5r.ż. przebywa w dps dla dzieci. Ja jestem jej opiekunem prawnym- siostra jest calkowicie ubezwłasnowolniona. W ostatnim czasie jej stan psychiczny się podobno pogorszył. Piszę podobno, bo tak wynika z relacji opiekuna z tego dps. W tym czasie (4 miesiące) siostra 3 razy była hospitalizowana psychiatrycznie; przed całą tą sytuacją ani razu. Wiem, że rok temu zmieniła się kierowniczka grupy na której przebywa moja siostra. Z rozmowy z ta kierowniczką wywnioskowałam, że zmieniła ona sposób opieki nad osobami w grupie- panuje większy rygor, wcześniej te osoby miały więcej \"luzu\". Wydaje mi się, że to mogło spowodować zmianę zachowania u mojej siostry, jednak potwierdzic na 100% tego nie mogę- w końcu tego nie widzę na co dzień.
Dziś dostałam telefon z dps, że moja siostra ma zostać przeniesiona do dps dla dorosłych, gdyż w obecnym stanie zagraża życiu swojemu jak i innych. Nie jestem oczywiście zadowolna z powodu tego ewentualnego przeniesienia, jednak jeśli faktycznie lekarz wystawił taką opinię, to poostaje mi się tylko z nią zgodzić.
W związku z powyższym chciałabym zapytać jak wygląda takie preniesienie, jak można wybrać dom, do ktorego zostanie przeniesiona moja siostra (chciałabym żeby to bylo jak najbliżej mojego miejsca zamieszakania), z jakimi kosztami to się wiąże (teraz siostra ma potącane 70% renty za pobyt).
Trochę długo, ale chciałam w miare precyzyjnie nakreślić sytuację. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam