zmiana odpłatności - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 20 lut 2014, 14:07

Wiem, że temat wielokrotnie wałkowany ale mam pytanie.

W marcu 2013 po waloryzacji zmienił się dochód ale nie przekroczył 10% i nie zmieniałam decyzji.
W styczniu zmienił się koszt utrzymania. Zmieniam decyzje, ale czy wyliczam nową odpłatność mieszkańcowi (bo dochód jest inny) czy zostawiam jego odpłatność (kwota zmiany dochodu nie przekracza 10%) i różnice płaci gmina? (tylko wtedy nie będzie pokrywał 70%)?

Bardzo bardzo bardzo proszę o wypowiedzi!!!

~monia

Napisano: 20 lut 2014, 17:12

w styczniu nie mógł się zmienić koszt utrzymania bo po miesiącu ogłoszenia? mieszkańcowi zastawiasz jego kwotę dotychczasową a więcej płaci gmina
~dps

Napisano: 05 mar 2014, 17:27

jesli dochód nie przekroczył 10% nic nie zmieniasz w decyzji, wzrost kosztu pobytu w dps ma ciebie nie obchodzić(nie wydajesz żadnej decyzji zmieniającej).
~m-ka

Napisano: 07 mar 2014, 11:12

Jeżeli zmieniły się koszty za utrzymanie w DPS i ukazały się w dzienniku to zmieniamy osoby 70% i gminy bo zmieniły się przepisy prawa.
~Qwerty

Napisano: 31 mar 2014, 12:24

a ponadto to i tak w komputerze trzeba zmieniać decyzje jak się zmienił koszt utrzymania bo jak inaczej tworzyć listy odpłatności
~ewa

Napisano: 07 kwie 2014, 10:40

Wydaje decyzje w kwietniu o odpłatnośc za DPS, ponieważ zmienił się koszt pobytu . Emerytura klienta od marca wzrosła, ale nie o 10%. Wysokosc dochodu w wywiadzie mam juz wyzsza. Czy zmieniam zarowno odplatnosc gminy i mieszkanca, czy tylko gminy.
ella6302

Napisano: 10 kwie 2014, 13:35

Jeżeli jest zmiana odpłatności w zwiazku ze zmiana średniego kosztu utrzymania zmieniasz miesiąc kalend po uzyskaniu w dzienniku urzedow,
peela

Napisano: 16 kwie 2014, 14:43

Jeżeli dochód nie przekroczył 10% kryterium dochodowego to NIE zmieniasz mieszkańcowi decyzji, zmieniasz tylko gminie i możesz zaznaczyć to w decyzji, że zmieniasz PKT dotyczący odpłatności gminy i w uzasadnieniu napisz, czym to spowodowane.

I tyle.
Hanka234

Napisano: 16 kwie 2014, 15:03

art. 106 ust 3B ustawy o pomocy społecznej mówi jasno: zmiana dochodu osoby samotnie gospodarującej lub rodziny w okresie pobierania świadczenia pieniężnego nie wpływa na wysokość tej odpłatności, jeżeli kwota zmiany nie przekroczyła 10% odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub kryterium dochodowego na osobę w rodzinie

a więc, jeżeli zmiana nie przekracza 10% to nie zmieniamy decyzji w pkt dot. odpłatności dla podopiecznego przebywającego w DPS

warto jednak zajrzeć do Wyroku NSA Nr I SK 703/10, orzeczenie z dnia 17.09.2010.
marta240484

Napisano: 29 kwie 2014, 10:03

[quote="~m-ka", wzrost kosztu pobytu w dps ma ciebie nie obchodzić(nie wydajesz żadnej decyzji zmieniającej).[/quote]

a jaka jest podstawa prawna takiego stanowiska ? na co się powołać ?
socek

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x