przesłanie akt do innej gminy - ZP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 02 cze 2022, 8:36

OPS otrzymał pismo od klienta z prośbą o przekazanie akt pobieranego zasiłku pielęgnacyjnego do innego Ośrodka w związku ze zmianą miejsca zamieszkania,czy przesyłacie oryginały dokumentów do tamtej gminy czy klient powinien sam złożyć wniosek o zasiłek pielęgnacyjny w tamtej gminie a my nie przesyłamy dokumentacji?
andzia2017
Starszy referent
Od: 11 kwie 2017, 15:04
Zajmuję się: PS, ŚW, FA

Napisano: 02 cze 2022, 8:38

Od zeszłego roku obowiązuje nas art.25 ust. 4 i 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych.

5. W przypadku powzięcia informacji o zmianie miejsca zamieszkania osoby, której przyznano świadczenia rodzinne, dotychczasowy organ właściwy przekazuje wydaną decyzję wraz z aktami sprawy organowi właściwemu ze względu na nowe miejsce zamieszkania w celu jej dalszej realizacji. Organ właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania realizuje otrzymaną decyzję bez konieczności wydawania kolejnej decyzji oraz jest właściwy do jej uchylenia, zmiany oraz do ustalania i dochodzenia świadczeń nienależnie pobranych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego stanowią inaczej, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.

Wysyłasz oryginały sobie zostawiasz kopie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 02 cze 2022, 8:46

dziękuje za odpowiedz, a czy coś robię z decyzja, uchylam np.?
andzia2017
Starszy referent
Od: 11 kwie 2017, 15:04
Zajmuję się: PS, ŚW, FA

Napisano: 02 cze 2022, 8:55

W systemie wygaszasz decyzję aby wypłaty dalej nie szły u ciebie i tyle. Nic proceduralnie nie robisz ze swoją decyzją bo ona nadal obowiązuje i na jej podstawie nowy organ będzie wypłacał kasę. Tak samo jak ty byś otrzymała papiery z innego ośrodka z ich decyzją. Nic nie wydajesz tylko ją wprowadzasz w system i realizujesz dalej świadczenie. Wszystko masz napisane w przepisie, który przytoczyłem.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 03 cze 2022, 12:40

Szarak jej się o ile pamiętam nie wygasza po naszej stronie tylko zmienia się status na przekazana do organu właściwego i w planie wypłat tez będzie przekazana..
Te resa
Referent
Od: 15 mar 2019, 9:51
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 03 cze 2022, 13:58

Te resa pisze:
03 cze 2022, 12:40
Szarak jej się o ile pamiętam nie wygasza po naszej stronie tylko zmienia się status na przekazana do organu właściwego i w planie wypłat tez będzie przekazana..
dokładnie
trzeba zmienić status na przekazany do innej gminy
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 14 kwie 2023, 13:37

co mam zrobić gdy otrzymałam dokument przez emp@tię ? kolejność była taka, że 1 gmina wysłała emp@tią do 2 gminy a teraz kopie tych dokumentów z emp@tii trafiły do mnie do dalszej realizacji? czy domagać się oryginałów od 1 gminy ?
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 20 gru 2023, 12:24

madzix pisze:
14 kwie 2023, 13:37
co mam zrobić gdy otrzymałam dokument przez emp@tię ? kolejność była taka, że 1 gmina wysłała emp@tią do 2 gminy a teraz kopie tych dokumentów z emp@tii trafiły do mnie do dalszej realizacji? czy domagać się oryginałów od 1 gminy ?
Jak się zakończyła sprawa ? wystąpiliście o oryginały akt?
słoneczko
Referent
Od: 29 sty 2018, 12:28
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x