OPS otrzymał pismo od klienta z prośbą o przekazanie akt pobieranego zasiłku pielęgnacyjnego do innego Ośrodka w związku ze zmianą miejsca zamieszkania,czy przesyłacie oryginały dokumentów do tamtej gminy czy klient powinien sam złożyć wniosek o zasiłek pielęgnacyjny w tamtej gminie a my nie przesyłamy dokumentacji?
Od zeszłego roku obowiązuje nas art.25 ust. 4 i 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych.
5. W przypadku powzięcia informacji o zmianie miejsca zamieszkania osoby, której przyznano świadczenia rodzinne, dotychczasowy organ właściwy przekazuje wydaną decyzję wraz z aktami sprawy organowi właściwemu ze względu na nowe miejsce zamieszkania w celu jej dalszej realizacji. Organ właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania realizuje otrzymaną decyzję bez konieczności wydawania kolejnej decyzji oraz jest właściwy do jej uchylenia, zmiany oraz do ustalania i dochodzenia świadczeń nienależnie pobranych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego stanowią inaczej, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.
W systemie wygaszasz decyzję aby wypłaty dalej nie szły u ciebie i tyle. Nic proceduralnie nie robisz ze swoją decyzją bo ona nadal obowiązuje i na jej podstawie nowy organ będzie wypłacał kasę. Tak samo jak ty byś otrzymała papiery z innego ośrodka z ich decyzją. Nic nie wydajesz tylko ją wprowadzasz w system i realizujesz dalej świadczenie. Wszystko masz napisane w przepisie, który przytoczyłem.
Szarak jej się o ile pamiętam nie wygasza po naszej stronie tylko zmienia się status na przekazana do organu właściwego i w planie wypłat tez będzie przekazana..
Szarak jej się o ile pamiętam nie wygasza po naszej stronie tylko zmienia się status na przekazana do organu właściwego i w planie wypłat tez będzie przekazana..
dokładnie
trzeba zmienić status na przekazany do innej gminy
co mam zrobić gdy otrzymałam dokument przez emp@tię ? kolejność była taka, że 1 gmina wysłała emp@tią do 2 gminy a teraz kopie tych dokumentów z emp@tii trafiły do mnie do dalszej realizacji? czy domagać się oryginałów od 1 gminy ?
co mam zrobić gdy otrzymałam dokument przez emp@tię ? kolejność była taka, że 1 gmina wysłała emp@tią do 2 gminy a teraz kopie tych dokumentów z emp@tii trafiły do mnie do dalszej realizacji? czy domagać się oryginałów od 1 gminy ?
Jak się zakończyła sprawa ? wystąpiliście o oryginały akt?