przygotowania do zmian w ustawie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 lip 2015, 8:44

Czytam projekt zmian i głupieje. Jak to będzie miało wyglądać: co wysyłamy do komornika po przyznaniu fa:
- decyzja o przyznaniu fa
- informacja o realizacji decyzji - a więc masło maślane, bo przecież w decyzji jest wszystko
- i jakiś wniosek o wszczęcie postępowania lub o przyłączenie się do postępowania egzekucyjnego - tzn. w jakim przypadku jedno, a w jakim drugie , bo coś nie łapię????
Czy ktoś to ogarnia?
Miro

Napisano: 29 lip 2015, 9:11

Czyli co.....
1 Wydajemy decyzje przyznające świadczenie z fa. I tu mam pytanie czy od razu wysyłamy do komornika? czy po odbiorze przez strone odliczmy 14 dni i wtedy dopiero?
Bo mi sie wydaje ze od razu, po przecież decyzjie są natychmiast wykonalne. Dobrze rozumuje?

2. informacja w której bedzie zawarta informacja ze np. wypłata nastapi 25 do 30 dnia każdego miesiąca. I pytanie skoro miałam wcześniej w decyzji zawartą informacjie ze wypłata nastąpi od 25 do 30 dnia każdego miesiąca to musze zmienic na 25 dnia każdego miesiąca?
I czy wystarczy w tej informacji zdanie że dłużnik ma obowiązek zwrotu wraz z odsetkami należności z tytułu świadczen z fa wypłacanej osobie uprawnionej? Czy musi byc rozbicietzn.
wypłata nastąpi 25 października 2015r. odsetki ...(i tu kwota odsetek)?

3. Natomiast ten wniosek o wszczęcie postępowania to już totalnie nie rozumiem...
Emila 91

Napisano: 29 lip 2015, 9:35

1. Nie trzeba będzie czekać z wysyłką decyzji do komornika, bo przecież są one natychmiast wykonalne.
2. Tu zastanawiam tak samo jak ty, czy w decyzji będzie trzeba ujmować daty wypłat w poszczególnych miesiącach? Do tej pory miałem w decyzjach, że wypłaty gotówkowe będą odbywać się w pierwszych trzech dniach, w ostatnim tygodniu miasiąca, a na konto do ostatniego dnia miesiąca.
3. też tego zupełnie nie kumam
Miro

Napisano: 29 lip 2015, 9:39

A w tej informacji dla dłużnika to mamy mu napisać tylko, że zostały przyznane św. z fa i, że jest on zobowiązany do ich zwrotu z odsetkami? Zadłużenia nie podawać? Jak myślicie, albo nie, może jak interpretujecie te zapisy ?
Miro

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x