zapytani o 50% wpłat od dłużnika - OPS-y - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 29 lip 2015, 13:12

Czy wszyscy wysyłacie zapytania do ops-ów o 50% wpłat od dłużników(okres 6 m-cy). Na jakiej podstawie, jeśli tak jest?
Czy nie jest to zapytanie do komornika?
wika2

Napisano: 29 lip 2015, 13:14

ja nie wysyłam do ops-ów
nela81

Napisano: 29 lip 2015, 13:23

ja tez nie wysyłam, tylko do komornika
Emila 91

Napisano: 29 lip 2015, 13:26

u nas też nie wysyłamy do ops
ELA999

Napisano: 29 lip 2015, 13:27

A do czego Ci informacja o wpłatach dokonanych do OPS-ów na rzecz funduszu alimentacyjnego? Przecież taka informacja jest zbyteczna dla rozstrzygnięcia postępowania określonego w art. 5 ust. 3.
bleblak

Napisano: 29 lip 2015, 14:22

BLEBLAK - nie napisałam, że mi ona potrzebna. Otrzymuję listy z innych ops-ów z zapytaniem o wpłaty. Do tej pory przekazywałam je zgodnie z właściwością do komorników, ale listy przychodzą nagminnie.
wika2

Napisano: 29 lip 2015, 14:29

No to wyskrob na piśmie parę ciepłych słów dla tych OPS-ów :D
Poproś o podstawę prawną, zapytaj w jaki sposób taka informacja wpływa na rozstrzygnięcie postępowania które prowadzą. Może się odczepią od Ciebie 8-)
bleblak

Napisano: 29 lip 2015, 14:36

Dziękuję za wypowiedzi!
wika2

Napisano: 29 lip 2015, 14:49

dokładnie jest zgodna z: 3a. Decyzji o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych nie wydaje się wobec dłużnika alimentacyjnego, który przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów.

może się wywiązywać bo wpłaca do MOPSu czy GOPSu
Gość

Napisano: 30 lip 2015, 7:47

Gość pisze:dokładnie jest zgodna z: 3a. Decyzji o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych nie wydaje się wobec dłużnika alimentacyjnego, który przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów.

może się wywiązywać bo wpłaca do MOPSu czy GOPSu
a MOPS i GOPS ma obowiązek przesłać informację o wpłatach do komornika sądowego.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x