Wpłata od dłużnika a TW - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 lip 2015, 8:17

Dłużnik wpłacił mi większą kwotę, mam to zaliczyć na najstarszy okres (2011-2012). Wcześniej dłużnik wpłacał mniejsze kwoty, które nie pokryły jeszcze należności wynikających z TW. Nie był też z tych kwot odliczany koszt upomnienia. Obecna wpłata również w całości nie pokryje należności z tytułu. Czy w tej chwili mogę odliczyć od wpłaty koszt upomnienia a pozostałą część rozliczyć na należność główną i odsetki? Czy cała kwota to tylko nal. gł. i odsetki a koszt upomnienia odliczać, gdy cały tytuł będzie już spłacony? Proszę o pomoc, funduszem zajmuję się od niedawna i niektórych spraw nie wiem
jolka74

Napisano: 29 lip 2015, 9:03

Zaliczasz na najstarszy okres zgodnie z wytycznymi w komunikacie MPiPS, koszt upomnienia ma ci wpłacić US ty sama nie odliczasz go. Powiadom US, że nastąpiło zmniejszenie tytułu wykonawczego w związku ze wpłatami od dłużnika i podaj kwotę jaką mają jeszcze do egzekwowania.
aga52

Napisano: 29 lip 2015, 12:07

Szukałam na forum informacji, czy mogę odliczyć koszt upomnienia od wpłaty dłużnika; jedni odliczają, inni twierdzą, że to urząd skarbowy zrobi... Jak jest prawidłowo? Pomózcie
jolka74

Napisano: 29 lip 2015, 13:32

jak dłużnik wpłaca to odliczam, oczywiście info do US i do komornika sądowego o wpłacie
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x