Przygotowanie pedagogiczne w MOW.
Przygotowanie pedagogiczne w MOW.
Słuchajcie zmagam się z pewnym problemem. Jestem absolwentem socjoterapii. Zrobiłem studia licencjackie na kierunku pedagogika z pedagogiki socjalnej. Potem studia mgr i jeszcze podyplomówkę z terapii ped. Kuratorium twierdzi, że nie posiadam przygotowania pedagogicznego do pracy jako wychowawca w MOW. Uczelnia zaś wydała mi zaświadczenie o posiadanym przeze mnie przygotowaniu pedagogicznym.
Napiszcie mi proszę - Kto z Was borykał się z podobnym problemem. I czy kończąc pedagikę o specjalności nienauczycielskiej np. ped. resocjalizacyjna ma się przygotowanie pedagogiczne, bo wedle mnie przygotowanie pedagogiczne nadaje Uczelnia. Więc dlaczego Kuratorium podważa opinię Uczelni?
Ja chyba tu czegoś nie rozumiem na prawdę.
Napiszcie mi proszę - Kto z Was borykał się z podobnym problemem. I czy kończąc pedagikę o specjalności nienauczycielskiej np. ped. resocjalizacyjna ma się przygotowanie pedagogiczne, bo wedle mnie przygotowanie pedagogiczne nadaje Uczelnia. Więc dlaczego Kuratorium podważa opinię Uczelni?
Ja chyba tu czegoś nie rozumiem na prawdę.
Re: Przygotowanie pedagogiczne w MOW.
Kuratorium dało Ci to na piśmie? Na Twoim miejscu pisałabym do Ministerstwa. Masz wtedy czarno na białym.
No właśnie nie dali. Czekam na odp. Powiedziano, nie bo nie i tyle.
Pracownik kuratorium to też człowiek i może się mylić:). Nie daj się zbyć. Mają 30 dni na odpowiedź na Twoje pismo. Jeżeli nie odpisują, to wysyłasz za potwierdzeniem odbioru prośbę o odpowiedź na Twoje pismo z dnia x. Z doświadczenia wiem, że potem takie odpowiedzi ułatwiają życie. Jeżeli są niepomyślne, to przynajmniej wiesz na czym stoisz, a jeżeli potwierdzają Twój punkt widzenia, to możesz potem wykorzystać przy następnych wątpliwościach \"nawiedzonych\".
Dzięki. Nie dam się tak łatwo wyprowadzić w pole 

Witam:) Miałem podobnie
Kończyłem psychologię i dostałem z uczelni zaświadczenie o posiadaniu przygotowania pedagogicznego - wyszczególnione wszystkie zajęcia + 4 tygodnie praktyk w RODK. Przez kilka lat, jak pracowałem w oświacie na terenie woj.mazowieckiego wszystko było OK, natomiast jak przeprowadziłem się do Wielkopolski to poznańskie KO zaczęło mieć wątpliwości...więc dla \"świętego spokoju\" mojego i ich
zrobiłem w kilka miesięcy 270-godzinny kwalifikacyjny kurs pedagogiczny, na którym nie dowiedziałem się niczego, czego wcześniej już bym nie wiedział
)) Chodziło wyłącznie o papierek
) Cóż...nasze realia...chciałoby się rzec
))

Papierek mam wydany zgodnie z wymogami rozporządzenia. Kursu dla samego papierka nie chcę robić, bo to byłby już mój 5 fakultet studiów w zakresie pedagogiki... Póki co kuratorium nie powiem jakie hehe;D nie wydało mi jeszcze odpowiedzi, gdzie mają na to miesiąc. Po prostu jaja sobie robią. Wymagają a w terminie odpowiedzieć nie potrafią.
Jeśli wydadzą mi odp. na piśmie przynajmniej będę miał czarno na białym napisaną ich decyzję - a na podstawie ich słownego widzi mi się - jest to dla mnie tylko gdybanie. Poczekam na odp. może do nst. roku ahaha.
Mam podobny problem też studiowałam pedagogikę i w kuratorium nie chcą mi uznać przygotowania ped.
Ja pracuje od 10 lat w DD skończyłam licencjat i mgr na kierunku pedagogicznym i też nie mam przygotowania pedagogicznego, dowiedziałam się o tym przypadkiem składając dokumenty na podyplomówkę na kierunek socjoterapia i co lepsze nie mogę złożyć dokumentów bo najpierw muszę zrobić przygotowanie pedagogiczne, a Pani powiedziała, że jest to zależne od praktyk studenckich (wg niej miałam za mało godzin na licencjacie i mgr i dlatego przygotowania nie mam i to nie ważne, że pracuje w zawodzie), semestr za socjoterapie kosztuje tyle samo co za przygotowanie pedag. w związku z tym , że nie widzę sensu wyrzucania pieniędzy w błoto zrezygnowałam z robienia podyplomówki.Dla mnie jest to nie zrozumiałe , ale cóż.....
Oprócz Przygotowanie pedagogiczne w MOW. - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
zastępstwo nocki
pomoc na kontynuowanie nauki MOW
adopcja dziecka a informowanie rodziców biologicznych
Usamodzielnienie z pow czy mow
Wiek a usamodzielnienie
POW w Reszlu
PCPR - dla placówek historią .....
mos w strzelinie
kontrola
Piotr
wyjscie z OHPu
zaproszenie