Przyłączenia Komornicze - Pomocy

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
NowaS
Stażysta
Zajmuję się: ŚW, Stypendia, Karta Dużej Rodziny
Kontakt:

Przyłączenia Komornicze - Pomocy

Post autor: NowaS »

Witam,

Jestem nowa w FA i chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda sprawa z Przyłączeniami komorniczymi.

A mianowicie, Pani złożyła wniosek na FA w marcu. Spełniła kryterium. Otrzymała fundusz. Decyzja się uprawomocniła i teraz pytanie, bo wcześniej koleżanka, przyznając decyzje na nowy okres 2018/2019 robiła przyłączenie za okres 2017/2018 informując, że za okres 2018/2019 wypłata FA będzie przebiegać zgodnie z decyzją nr.... i że ta ostateczna decyzja jest w posiadaniu komornika.

I nie wiem czy teraz robię przyłączenie wyliczając 2017/2018 plus informując, że wypłata FA będzie zgodna z decyzją prawomocną okresu 2018/2019, czy jak? Co dołączam do takiego przyłączenia? Co jeżeli decyzja przyznająca do komornika poszła wraz z decyzją do klienta? Masakra po prostu i błąd za błędem, ale chciałabym to jakoś ogarnąć :/

I kiedy należy zrobić prokuraturę w tym przypadku?
Pomóżcie bardzo proszę, bo tego po prostu nie potrafię ogarnąć :(:(
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Re: Przyłączenia Komornicze - Pomocy

Post autor: Alalala »

Pewnie ile ośrodków to tyle sposobów. U nas to wygląda tak:
Wniosek o przyłączenie wysyłamy po uprawomocnieniu decyzji przyznającej FA na dany okres. W nim piszę, że przyłączam się do postępowania bla bla bla bez wyróżnienia na jaki okres zasiłkowy. Do tego wniosku dołączam informację z terminami realizacji wypłat oraz decyzję przyznającą FA.
Jeżeli chodzi o prokuraturę, to jeśli dobrze pamiętam to w KPK jest zapis "niezwłocznie po przyznaniu", ale w praktyce jak masz czas - więc ja to wysyłam albo faktycznie po przyznaniu razem z informacją do dłużnika i OWD, albo przy przyłączeniu do komornika.
NowaS
Stażysta
Kontakt:

Alalala pisze:Pewnie ile ośrodków to tyle sposobów. U nas to wygląda tak:
Wniosek o przyłączenie wysyłamy po uprawomocnieniu decyzji przyznającej FA na dany okres. W nim piszę, że przyłączam się do postępowania bla bla bla bez wyróżnienia na jaki okres zasiłkowy. Do tego wniosku dołączam informację z terminami realizacji wypłat oraz decyzję przyznającą FA.
Jeżeli chodzi o prokuraturę, to jeśli dobrze pamiętam to w KPK jest zapis "niezwłocznie po przyznaniu", ale w praktyce jak masz czas - więc ja to wysyłam albo faktycznie po przyznaniu razem z informacją do dłużnika i OWD, albo przy przyłączeniu do komornika.

Czy dobrze zrozumiałam: Czyli jak wydaję decyzję to wysyłam do komornika kopię decyzji wraz z przyłączeniem i harmonogramem, tak? Wcześniej nic do komornika nie wysyłam, zgadza się?

Z góry raz jeszcze dziękuję za informację. Wiem, że dla niektórych to mogą być głupie pytania, ale już wszystko mi się miesza z tymi dłużnikami.
Weronikaw
Referent
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: Weronikaw »

Ja wysyłam decyzje do komornika od razu jak zostanie wydana, a przyłączenie robię jak się uprawomocni i wtedy wysyłam z harmonogramem
Lucyna123
Praktykant
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny, dłużnicy alimentacyjni, Dobry Start
Kontakt:

Post autor: Lucyna123 »

podobnie jak Weronikaw postępuję:)
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Post autor: Alalala »

Nie kopię tylko oryginał - drukujemy decyzję w 3 egzemplarzach - 1 dla strony, 1 do akt, 1 do komornika.
NowaS
Stażysta
Kontakt:

Weronikaw pisze:Ja wysyłam decyzje do komornika od razu jak zostanie wydana, a przyłączenie robię jak się uprawomocni i wtedy wysyłam z harmonogramem

Ok, też tak właśnie robiłam, ale jak przyszło co do tego Przyłączenia, to już głupieje.
Wydrukowałam w 3 egzemplarzach. 1 - akta, 2 - strona, 3 - komornik. Do komornika poszło przy wydaniu. I teraz przy Przyłączeniu znów mu wysyłam jakąś decyzję? Nie mam kolejnego oryginału ;) Chyba, że wysyłam przy wydaniu oryginał decyzji, a z przyłączeniem puszczam tylko harmonogram...?

Z góry dzięki za info ;)
Weronikaw
Referent
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: Weronikaw »

NowaS pisze:
Weronikaw pisze:Ja wysyłam decyzje do komornika od razu jak zostanie wydana, a przyłączenie robię jak się uprawomocni i wtedy wysyłam z harmonogramem

Ok, też tak właśnie robiłam, ale jak przyszło co do tego Przyłączenia, to już głupieje.
Wydrukowałam w 3 egzemplarzach. 1 - akta, 2 - strona, 3 - komornik. Do komornika poszło przy wydaniu. I teraz przy Przyłączeniu znów mu wysyłam jakąś decyzję? Nie mam kolejnego oryginału ;) Chyba, że wysyłam przy wydaniu oryginał decyzji, a z przyłączeniem puszczam tylko harmonogram...?

Z góry dzięki za info ;)

Tak, puszczasz już teraz tylko z harmonogramem :)
Te resa
Referent
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: Te resa »

Dziewczyny ja wysyłam decyzję nie po jej wydaniu, tylko zgodnie z art. 27 ust. 8 dołączam ostateczną decyzję przyznającą świadczenia z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej wraz z informacją o rozpoczęciu realizacji decyzji, o której mowa w pkt 1, i terminie wypłat świadczeń z funduszu alimentacyjnego w poszczególnych miesiącach określonych w decyzji.
aska84
Stażysta
Zajmuję się: ŚP, FA
Kontakt:

Post autor: aska84 »

a piszecie w decyzjach, o tym, że decyzja jest ostateczna lub może macie taką pieczątkę????????Bo komornik mi się do tego przyczepił?
ODPOWIEDZ