Przypadek nad przypadki - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 16 mar 2016, 8:57

Mam taką sprawę.Małżeństwo posiada dwa tytuły prawne do dwóch lokali. Żona do lokalu nr 1 a mąż do lokalu nr 2.Mają naliczane czynsze, każde za swój lokal. Utrzymują się z emerytury żony, a mąż nie ma żadnego dochodu.Podczas wywiadu okazało się, że lokale te są ze sobą połączone tak że nawet nie ma tam drzwi wewnętrznych między mieszkaniem nr1 i 2.Mąż zajmuje pokój z kuchnią a żona pokój z łazienką.Wspólnie tworzą gospodarstwo domowe.CO Z TYM ZROBIĆ???Cz y w ogóle przyznać dodatek czy odmówić, a jeśli odmówić to na jakiej podstawie ?Głupia już jestem :roll:
aniulka171

Napisano: 16 mar 2016, 22:45

Eee, nie jest tak źle, ale przyjrzyjmy się problemowi.
aniulka171 pisze:Wspólnie tworzą gospodarstwo domowe.
Otóż NIE. Skoro jedno zajmuje jeden lokal samodzielnie, to nie jest spełniona podstawowa przesłanka gospodarstwa domowego w rozumieniu naszej ustawy (przypomnę: konieczne jest wspólne zamieszkiwanie). W tej sytuacji widzę możliwość niezależnego ubiegania się o dodatki i nie można wykluczyć przyznania nawet 2 dodatków (czy one „wyjdą”, to inna sprawa).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2016, 23:55

PCW ale anulka171 pisze że lokale są połączone a więc jest wspólne zamieszkiwanie
bierzemy 2 osoby i łączną pow. całego lokum wynikającą z 2 umów bo lokale zostały fizycznie połączone - kiedyś sąsiad spiknął się z sąsiadką i żeby nie przemykać schodową klatką przebił sobie dziurę - a że im dobrze było ślub sobie wieli a o uregulowaniu spraw lokalowych zapomnieli :lol:
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2016, 21:24

Może rację ma małe ww. Jeżeli owe lokale są połączone pod względem komunikacyjnym, to można uważać je za 1 mieszkanie, zajęte przez 2 osoby (moja poprzednia myśl była zbudowana na założeniu stykania się 2 lokali za pośrednictwem ściany bez drzwi, czyli ściany pełnej, bez otworów; nie wiem na pewno jak jest). Ponadto można zauważyć możliwość sprzedania 1 z lokali i uzyskania w ten sposób dochodu na potrzebne opłaty.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x