Zaśw o dochodah - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 14 mar 2016, 15:02

Czy mogę przyjąć zaświadczenie od wnioskodawcy w innej wersji, tzn Pani księgowa wydrukowała Panu ile ma brutto ile netto.
Czy to musi być na tych naszych drukach?

A za śmieci wystarczy deklaracja o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi?
gopi11
Stażysta
Od: 25 sty 2016, 9:12
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2016, 16:25

a przeczytałaś jaka jest regułka dochodu w art 3 ust 3 ? ni BRUTTO ni NETTO
a księgowa może odręcznie zaświadczenie wypisać i byle pieczątkę przystawiła :lol:
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2016, 22:40

gopi11 pisze:Czy mogę przyjąć zaświadczenie od wnioskodawcy w innej wersji
Jak najbardziej można, a nawet z zasady trzeba.
gopi11 pisze:Pani księgowa wydrukowała Panu ile ma brutto ile netto.
Jeśli macie możliwość i jest sensowne, to poproście o poprawną kwotę. W przeciwnym wypadku przyjmijcie BRUTTO.
gopi11 pisze:Czy to musi być na tych naszych drukach?
Jeśli treść tych druków znajdziecie w ustawie :shock: to zgoda. W przeciwnym wypadku macie mój protest.
gopi11 pisze:A za śmieci wystarczy deklaracja
Wójtowi potrzebne raczej potwierdzenie zarządcy, a nie śmieci.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 15 mar 2016, 9:06

widzę że kreatywność urzędnicza ma się dobrze forma ma przewagę nad treścią !!!!
zaświadczenie może być napisane ręcznie byle zawierało dane niezbędne oraz nazwę organu je wystawiającego i dane osoby zaświadczającej
A co do przyjmowania kwoty BRUTTO jest to niedopuszczalne bo oszukujemy petenta zawyżając znacznie jego dochód
A tak na marginesie wójtowi ni zaświadczenie o dochodach ni odcinek za śmieci nie jest potrzebny bo zupy z tego gotować nie będzie
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 15 mar 2016, 13:49

A co z takim zaświadczeniem, na którym ksiegowa zaokrągliła do pełnych zł? Np koszty uzyskania przychodu zamiast 111,25x3 = 333,75 wpisano 334,i tak ze wszystkimi pozycjami? Czy mogę przyjąć kwotę z zaświadczenia, czy obliczyć poszczegolne składniki od kwoty brutto? Dodam, że po obliczeniu wyszła mi róznica o,71 zł........
nowadodatkimieszi en

Napisano: 15 mar 2016, 22:30

nowadodatkimieszi en pisze: Czy mogę przyjąć kwotę z zaświadczenia, czy obliczyć poszczegolne składniki od kwoty brutto?
Ani jedno ani drugie. Zasada jest taka: przyjmuje się kwotę z deklaracji i z poz. 11 wniosku. Obie powinny być zgodne. Zaświadczenia służą jedynie zdyscyplinowaniu.
Ponadto popatrzmy na zgłoszoną różnicę. Jest tak znikoma, że szkoda sił i czasu na awanturę.

Przy okazji warto skomentować wpis małego ww.
małe ww pisze:
A co do przyjmowania kwoty BRUTTO jest to niedopuszczalne bo oszukujemy petenta zawyżając znacznie jego dochód
Spokojnie, zwykle nie jest tak strasznie. Zwykle różnica jest stosunkowo niewielka, po drugie w większości przypadków nie ma żadnego znaczenia z powodu ograniczenia kwoty, po trzecie proszę wczytać się uważniej w mój wpis, ja tam proponuję racjonalną alternatywę. Każdy może wybrać między kwotą BRUTTO a problemem. :idea:
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x