przywrócenie władzy rodzicielskiej

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Pani M.
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR
Kontakt:

przywrócenie władzy rodzicielskiej

Post autor: Pani M. »

Mam taki przypadek, rodzinie były ograniczone prawa rodzicielskie, dziecko umieszczone w placówce, zaraz po urodzeniu. Dziś przyszli do mnie z postanowieniem sądu o zmianie tamtego postanowienia, o ograniczeniu władzy rodzicielskiej, dziecko wraca do domu, ale jest nadzór kuratora i asystenta rodziny. Na postanowieniu jest taka pieczątka " Stwierdzam, że orzeczenie niniejsze będąc nieprawomocne jest skuteczne i wykonalne art. 578 kpc." Teraz moje pytanie, czy na podstawie tego mogę już przyznać świadczenia czy muszę czekać, aż postanowienie będzie prawomocne. Bo oczywiście prosto z sądu przyszli po wnioski.
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: przywrócenie władzy rodzicielskiej

Post autor: noteev »

Według mnie, jeśli dziecko jest już z rodzicami na podstawie wykonalnego postanowienia, to świadczenie przysługuje.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
ODPOWIEDZ