@ona1
Ja inaczej art. 6 ust 3 interpretuje, nie ma w nim mowy o przedłużaniu ważności.
Art. 6 ust 3
"
3. Dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 1, mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły w skład rodziny wielodzietnej."
no tak, ale to chodzi o to, że np. była trójka dzieci, jeden ma 10 lat, drugi 15, trzeci 17. Ten co miał 17 kończy 18-tke to ten co miał 10 i 15 lat nie traci karty, mimo, że jakby w tym momencie chcieli składać wniosek to nie byliby już rodziną wielodzietną.
@topic
Ja jestem zdania, że nie przedłużyłbym takiej karty bo jest już dwójka dzieci i na dzień dzisiejszy nie są rodziną wielodzietną, ponieważ i tak zawsze należy wziąć oświadczenie?
Art. 10 ust. 4
"
Składając wniosek o przyznanie Karty, przedstawia się oryginały lub odpisy dokumentów potwierdzających prawo do przyznania Karty, w szczególności:
1) w przypadku rodzica - dokument potwierdzający tożsamość oraz oświadczenie, że rodzic nie jest pozbawiony władzy rodzicielskiej ani ograniczony we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci;"
Ona1 No to jeżeli faktycznie nalezałoby przyznać to już oświadczenia drugi raz bym nie brał? chyba, że dziecko ma ponad 18-tke i samo złoży wniosek
Hmm... szkoda, że nie ma takiego Helpdesku od spraw merytorycznych bo jak mi się trafi taki przypadek, to też będę myślał