przyznać czy nie - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 28 mar 2017, 12:18

Rodzice mieli przyznaną kartę w 2014 na bezterminowo. czworo dzieci w tym jedno z orzeczeniem o umiarkowanym stopniu.
troje dzieci przyznane do 18 roku życia a jedno na czas orzeczenia, na dzień dzisiejszy aktualną kartę ma tylko jedno dziecko na czas do 2022r. czy można przyznać czy przedłuzyć KDR dziecku z kolejnym orzeczeniem jeżeli na dzień dzisiejszy tylko jedno dziecko jest uprawnione ? dwójce skończył się termin w 2016r.
lilka2
Starszy referent
Od: 08 maja 2015, 10:46
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2017, 12:41

można jak najbardziej
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2017, 12:44

mimo że na dzień dzisiejszy uprawnione jest tylko jedno a nie 3 dzieci ? który to art. ?
lilka2
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2017, 12:51

należy przyznać, art 6 ust 3 ustawy
ona1
Referent
Od: 25 cze 2014, 8:59
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2017, 12:56

ale na dzień dzisiejszy ta osoba nie ma już karty orzeczenie miała ważne do września 2016r, i dopiero teraz chce składać na nową karte a aktywne karty mają tylko rodzice i jeden brat. pozostała dwójka ukonczyła 18 lat w sierpniu 2016r. i nie kontynuuje nauki
lilka2
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2017, 13:13

ja ten art 6 ust 3 rozumiem w taki sposób, że w opisanym przypadku można przyznać kartę, tzn. że to dziecko ma prawo do przedłużenia, choć czytając dosłownie ustawę możnaby to interpretować też w taki sposób że dziecko to mając aktywną kartę nie traci prawa do jej posiadania ale nie można mu przedłużyć. Ja jednak jestem za pierwszą opcją czyli przyznanie, może inni się wypowiedzą
ona1
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2017, 13:21

poza tym na stronie ministerstwa jest takie wyjaśnienie:

Jak należy wypełnić wniosek w przypadku złożenia wniosku o przyznanie nowej Karty członkowi rodziny wielodzietnej, który był już posiadaczem Karty („tzw. przedłużenie ważności Karty”, zmiana nazwiska, adresu zamieszkania)?

We wniosku, w części II – członkowie rodziny wielodzietnej, należy wskazać tylko osobę, która występuje o przyznanie nowej Karty.

a więc jeśli nie trzeba wpisywać pozostałych członków rodziny, to również przemawia to za tym że w opisanej sytuacji można przyznać
ona1
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2017, 14:13

@ona1
Ja inaczej art. 6 ust 3 interpretuje, nie ma w nim mowy o przedłużaniu ważności.

Art. 6 ust 3
"3. Dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 1, mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły w skład rodziny wielodzietnej."

no tak, ale to chodzi o to, że np. była trójka dzieci, jeden ma 10 lat, drugi 15, trzeci 17. Ten co miał 17 kończy 18-tke to ten co miał 10 i 15 lat nie traci karty, mimo, że jakby w tym momencie chcieli składać wniosek to nie byliby już rodziną wielodzietną.

@topic
Ja jestem zdania, że nie przedłużyłbym takiej karty bo jest już dwójka dzieci i na dzień dzisiejszy nie są rodziną wielodzietną, ponieważ i tak zawsze należy wziąć oświadczenie?
Art. 10 ust. 4
"Składając wniosek o przyznanie Karty, przedstawia się oryginały lub odpisy dokumentów potwierdzających prawo do przyznania Karty, w szczególności:
1) w przypadku rodzica - dokument potwierdzający tożsamość oraz oświadczenie, że rodzic nie jest pozbawiony władzy rodzicielskiej ani ograniczony we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci;
"
Ona1 No to jeżeli faktycznie nalezałoby przyznać to już oświadczenia drugi raz bym nie brał? chyba, że dziecko ma ponad 18-tke i samo złoży wniosek

Hmm... szkoda, że nie ma takiego Helpdesku od spraw merytorycznych bo jak mi się trafi taki przypadek, to też będę myślał :P
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2017, 14:40

też załuję że nie ma pomocy merytorycznej, bo to nie pierwsza kwestia dla mnie niejednoznaczna, może jeszcze ktoś sie wypowie w temacie tego przedłużenie, bo to częsty przypadek i dobrze byłoby wiedzieć jak jest prawidłowo
ona1
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2017, 9:49

to, że inni członkowie rodziny tracą prawo do posiadania karty, bo ukończyły 18 r. ż. i sie nie uczą to nie znaczy, że prawo tracą wszyscy członkowie rodziny. Wielodzietną rodziną muszą być "za pierwszym razem", potem należy przedłużać tym dzieciom co mają orzeczenie albo się uczą do 25 r. ż.
Albo dajmy na to przykład: Jest troje dzieci: 5,10,17 lat. Najmłodsze umiera, czy to znaczy, że najstarszemu dziecku, które nadal się będzie uczyło po 18. r. ż. nie przyznasz karty, bo już nie jest w rodzinie wielodzietnej? Pomyśl...
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x