czy należy się karta ? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 kwie 2017, 9:11

Pani mieszka z konkubentem, posiada 2 dzieci z pierwszegozwiązku oraz 1 dziecko z nowym partnerem. Poza tym najstarszy syn z pierwszego związku zamieszkuje z ojcem. Czy w takim wypadku należy się karta ?
kikir
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 13:26
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 12 kwie 2017, 15:18

To może ja trochę wniose do tematu, ale akurat takiej sytuacji nie miałem.

Na stronie
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-r ... j-rodziny/
jest podobna sytuacja - np. gdy dzieci mieszkają w innej gminie, myślę, że tu może działać na podobnej zasadzie?

Co w sytuacji, gdy członkowie rodziny wielodzietnej mają różne miejsca zamieszkania?

Jeżeli członkowie rodziny wielodzietnej mają miejsca zamieszkania w różnych gminach, wówczas, każdy z nich składa wniosek w gminie właściwej dla swojego miejsca zamieszkania, podając jednocześnie dane pozostałych członków rodziny (chyba że dane pozostałych członków rodziny wielodzietnej zawarte są już w systemie, za pomocą którego gmina zamawia Karty Dużej Rodziny). Zatem np. w sytuacji, gdy rodzic trojga dzieci, które mieszkają w innej gminie, złoży wniosek o przyznanie mu Karty Dużej Rodziny i we wniosku tym wskaże swoje dzieci, wówczas gmina właściwa dla zamieszkania tego rodzica powinna zamówić wydruk Karty Dużej Rodziny dla tego rodzica i nie zamawiać wydruku Kart Dużej Rodziny dla jego dzieci.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2017, 13:15

Dziękuję serdecznie
kikir
Stażysta

Napisano: 13 kwie 2017, 14:23

Ale ten ojciec posiada tylko 2 dzieci więc w jaki sposób w swojej gminie ma złożyć wniosek? tylko na to jedno, które z nim mieszka?
kikir
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x