przyznać czy odmówić ZDO? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 28 maja 2014, 13:35

malgo pisze:sko nie jest dla nas wykladnią prawa. doskonale wiecie, ze sko nieraz podważa naszą ustawę ( i nie tylka "naszą" opierają się na wykładni sądów).
Używasz trochę bez zrozumienia słowa wykładnia. Wykładnia prawa jest zarówno słownikowa jak i systemowa i celowościowa. Po prostu Ty stosujesz wykładnię językową, a SKO celowościową i systemową - ale zawsze bazujecie na tych samych przepisach. SKO nie przywołuje w swoich orzeczeniach wyroków sądów jako źródła prawa, tylko jako kierunek jego interpretacji. Ale prawo pozostaje to samo dla obu organów (dla sądów zresztą też).
kb pisze:uchylenie decyzji pierwszej instancji przez sko znaczy dokladnie tyle - ze zostala podjeta w oparciu o bledna interpretacje i decyzja sko przyznajaca - wiaze organ wlasciwy w tej sprawie - ktory musi uznac (jesli nie zlozy na taka decyzje doniesienia do prokuratury czy czegos tam), w tej sprawie jednak zostalo spelnione to co organ I instancji uznawal za niespelnione:)

Dokładnie j/w ;)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2014, 13:44

czy chcecie tu coś udowodnić czy tylko popisać słownictwem.
malgo 1

Napisano: 28 maja 2014, 13:48

Iks pisze:
malgo pisze:
kb pisze:uchylenie decyzji pierwszej instancji przez sko znaczy dokladnie tyle - ze zostala podjeta w oparciu o bledna interpretacje i decyzja sko przyznajaca - wiaze organ wlasciwy w tej sprawie - ktory musi uznac (jesli nie zlozy na taka decyzje doniesienia do prokuratury czy czegos tam), w tej sprawie jednak zostalo spelnione to co organ I instancji uznawal za niespelnione:)

Dokładnie j/w ;)
a ja pozwolę sobie się nie zgodzić z wami .. a już jak czytam: "znaczy dokladnie tyle - ze zostala podjeta w oparciu o bledna interpretacje" to się bardzo z wami nie zgadzam ... nie wiem jak inni ale ja wydaję decyzje na podstawie ustawy a nie o błędne interpretacje :D

a w całej mojej karierze świadczeniowej wiem na co stać sko, wiem jak ich orzeczenia różnią się w zależności od składu a nie w zależności od przepisów z ustawy o śr
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2014, 13:55

na małżonka bym się zanadto nie burzył z przyznaniem
Zadam inną zagwozdkę:
w. 2011 roku SKO przyznaje ŚP z tytułu opieki dla osoby pozostającej w związku. Małżonek nie ma orzeczenia. SKO powołuje się na orzeczenie TK.
W 2012 roku ustawodawca zauważa problem i wprowadza zapis, że ŚP przysługuje na osobę pozostającą w związku gdy współmałżonek ma znaczny stopień.
Nowa ustawa wprowadza zapis, że ZDO przysługuje w przypadku gdy spełnia wymogi w ustawie w brzmieniu z dnia 31.12.2012.
I jak widzicie rozwiązanie takich przypadków:
1. współmałżonek nie ma nadal orzeczenia;
2. współmałżonek w międzyczasie uzyskał orzeczenie;
3. współmałżonek teraz poleciał po orzeczenie i je uzyskał.

PS. ZDO na współmałżonka bym przyznawał. Prawa nabyte a w tym zakresie nic się nie zmieniało.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2014, 13:59

1 odmowa
2. przyznać
3. przyznać
Elmer pisze:
PS. ZDO na współmałżonka bym przyznawał. Prawa nabyte a w tym zakresie nic się nie zmieniało.
osioł uparty jestem ... możę mi przejdzie ale nie obiecuję
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2014, 14:03

oślica
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2014, 14:08

jedni sa uparci, inni praktyczni:D a kazdy za siebie ponosi odpowiedzialnosc, jesli nie mozemy sie do czegos przekonac to lepiej zebysmy robili wedlug wlasnego przekonania, bo przynajmniej bedziemy mieli jakies argumanty...w przypadku sp dla malzonkow przyznanych przez sko - ewalu pewnie takich nie ma:) dlatego latwiej jej upierac sie przy opcji ponownych odmow;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2014, 14:44

kb pisze:jesli nie mozemy sie do czegos przekonac to lepiej zebysmy robili wedlug wlasnego przekonania, bo przynajmniej bedziemy mieli jakies argumanty...
dokładnie tak :)
kb pisze:w przypadku sp dla malzonkow przyznanych przez sko - ewalu pewnie takich nie ma:) dlatego latwiej jej upierac sie przy opcji ponownych odmow;-)
dokładnie tak :)
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2014, 14:49

kb pisze:w przypadku sp dla malzonkow przyznanych przez sko - ewalu pewnie takich nie ma:)
sorki, mam jeden przypadek ale oni się łapią teraz na art. 25
Elmer pisze:oślica
:lol:
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2014, 14:55

ewalu pisze:1 odmowa
2. przyznać
3. przyznać
Elmer pisze:
osioł uparty jestem ... możę mi przejdzie ale nie obiecuję
robię tez odmowy niech się sko pałuje, wyroki wyrokami, przyjdzie kontrola i powie ze przepis święty :mrgreen:
Szanuje tych, którzy nigdy nie stają na palcach, by przypodobać się innym. Prawdziwe jezioro nie musi nikogo przekonywać, że jest jeziorem. Robią to bajora.
Katar
Awatar użytkownika
Referent
Od: 08 kwie 2014, 11:27
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x