przyznać/nie przyznać?? ktoś doradzi? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 01 mar 2019, 13:46

Mam wątpliwości... Pan w konkubinacie, wychowują wspólne swoje dziecko, złożył o ZR i ŚW na dziecko z poprzedniego związku (rozwiedziony), na które do nadal jest zobowiązany wyrokiem, by płacić alimenty. Sąd postanowieniem przywrócił mu władzę rodzicielską i ustalił, że miejscem zamieszkania dziecka będzie miejsce zamieszkania ojca, stąd wnioski. Wszystko prawomocne. Można przyznać ZR czy nie?! Zdania są podzielone...
Ziomka
Praktykant
Od: 25 lut 2019, 10:44
Zajmuję się: ŚR/SW/DS

Napisano: 01 mar 2019, 13:57

Miałem taką sytuację i uznałem, że jest uprawniony o ZR ale jak doliczyłem alimenty dziecka za 2017 r. a on nie miał wpłat/przelewów bankowych aby mu to odliczyć od dochodu, to wyszło mi przekroczenie dochodu. Sprawa trafiła do SKO i utrzymało.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 01 mar 2019, 15:55

Ziomka pisze:Mam wątpliwości... Pan w konkubinacie, wychowują wspólne swoje dziecko, złożył o ZR i ŚW na dziecko z poprzedniego związku (rozwiedziony), na które do nadal jest zobowiązany wyrokiem, by płacić alimenty. Sąd postanowieniem przywrócił mu władzę rodzicielską i ustalił, że miejscem zamieszkania dziecka będzie miejsce zamieszkania ojca, stąd wnioski. Wszystko prawomocne. Można przyznać ZR czy nie?! Zdania są podzielone...
można
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 01 mar 2019, 20:16

Czy oprócz postanowienia o umieszczeniu dzieci przy ojcu, od matki zasądzono również alimenty? Jesli tak to śmiało przyznać.
Ja bym do dochodu nie liczyła alimentów z 2017 bo to nie jest dochód dziecka, ale matki, która je wtedy pobrała.
Ulciak
Referent
Od: 25 lut 2019, 17:43
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 03 mar 2019, 10:42

"bo to nie jest dochód dziecka, ale matki, która je wtedy pobrała." No właśnie to jest dochód dziecka i nikogo innego.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x