Dodatek pielegnacyjny zwrot od świadczeniobiorcy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 04 mar 2019, 10:47

Pani od września 2018 r. ma przyznany dodatek pielęgnacyjny. Do stycznia 2019 r. pobierała cały czas zasiłek pielęgnacyjny, w lutym sama wystąpiłam do ZUS z zapytaniem czy Pani pobiera dodatek. Zrobiłam uchylenie, teraz chciałam pisać pismo do ZUS aby potrącali z emerytury. Dziś Pani zgłosiła się do nas, bo chcę sama dokonać zwrotu za okres kiedy pobierała zasiłek i dodatek, ponieważ chcę mieć z głowy i żeby ZUS jej nie potrącał. Myślę, że ok, może zwrócić sama skoro chcę, ważne, że jest zwrócone, ale co z odsetkami? Czy powinnam policzyć? Jakby ZUS potrącał, to przecież bez odsetek. Kazałam Pani zwrócić tylko kwotę główną, ale nie wiem teraz sama czy dobrze zrobiłam.
Co myślicie ?
kruszyna
Referent
Od: 09 lis 2016, 19:18
Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.

Napisano: 04 mar 2019, 10:55

Jak zgodziłaś się aby Pani sama zwróciła to powinnaś powinnaś wydać decyzję o NP i naliczyć odsetki.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 04 mar 2019, 15:12

Ktoś jeszcze się wypowie ? Ok dziękuje
kruszyna
Referent
Od: 09 lis 2016, 19:18
Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.

Napisano: 05 mar 2019, 10:35

zrobiłam tak jak Szarak
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2019, 11:26

Ja bym miał jednak wątpliwości. Skoro mamy przepis, który mówi o sytuacji z dodatkiem pielęgnacyjnym, to nie możemy zastosować zamiennie innego przepisu. Chociażby dlatego, że nie zawsze w takich przypadkach wystąpią przesłanki z art. 30...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2019, 11:43

noteev pisze:Ja bym miał jednak wątpliwości. Skoro mamy przepis, który mówi o sytuacji z dodatkiem pielęgnacyjnym, to nie możemy zastosować zamiennie innego przepisu. Chociażby dlatego, że nie zawsze w takich przypadkach wystąpią przesłanki z art. 30...
Zgadzam się z tobą. Zawsze jest opcja zwrotu Pani tych pieniędzy i wysłać pismo do ZUS. Wtedy nie ma odsetek i zabawy w decyzje o NP.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 05 mar 2019, 11:50

noteev pisze:Ja bym miał jednak wątpliwości. Skoro mamy przepis, który mówi o sytuacji z dodatkiem pielęgnacyjnym, to nie możemy zastosować zamiennie innego przepisu. Chociażby dlatego, że nie zawsze w takich przypadkach wystąpią przesłanki z art. 30...
moim zdaniem to prawidłowo byłoby za okres do otrzymania decyzji z zus wystosować pismo do ZUS i od nich żądać zwrotu bez odsetek, a od momentu kiedy strona otrzymała decyzję zrobić zwrot z odsetkami
tylko skoro babcia nie chce mieć nic potrącane a chce wszystko spłacić to dlaczego na siłę ją uszczęśliwiać
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2019, 12:05

No ale właśnie o to chodzi, że babcia nie może sobie wybierać, bo ustawa nie daje jej takiego uprawnienia. Poza tym, jak słusznie zauważono, byłby problem z odsetkami...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2019, 12:24

nikt nie zabroni osobie zwrócić. Jak przyjdzie sama i zwróci, przyjmujemy, pismo do ZUS i zapominamy o sprawie
Weles
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 08 sie 2018, 12:46
Zajmuję się: byle czym

Napisano: 05 mar 2019, 12:33

Weles pisze:nikt nie zabroni osobie zwrócić. Jak przyjdzie sama i zwróci, przyjmujemy, pismo do ZUS i zapominamy o sprawie
Dla mnie to ma znaczenie bo jak ZUS mi wpłaca to ja pod to mam pisma i przelew z ZUS. Jak strona mi zwraca to mam na przelewie dane osoby a pod to papieru nie mam i powinienem się bawić w NP aby ten papier wytworzyć.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x