SZO wnuczka na babcię - dzieci żyją - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 01 mar 2019, 13:08

Witam!
złożyła mi wniosek Pani na SZO na babcię. Babcia posiada trzy córki i syna. Dwie córki za przyczynę niemożności opieki nad matką podają fakt, iż pracują zawodowo, kolejne dzieci jednak podają, że nie posiadają prawa jazdy i nie mają jak dojechać do matki. Żadne z dzieci nie legitymuje się orzeczeniem o stopniu niepełnosprawności i nie zachodzą inne powody uniemożliwiające sprawowania opieki nad matką.
Wnioskodawczyni - wnuczka babci - posiada własne niespełna dwuletnie dziecko i mieszka ok 30 km od niepełnosprawnej babci. Czy istnieją przesłanki, aby przyznać jej SZO???
ann_mat
Praktykant
Od: 19 lis 2018, 15:07
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne i Fundusz alimentacyjny

Napisano: 01 mar 2019, 13:25

ann_mat pisze:Witam!
złożyła mi wniosek Pani na SZO na babcię. Babcia posiada trzy córki i syna. Dwie córki za przyczynę niemożności opieki nad matką podają fakt, iż pracują zawodowo, kolejne dzieci jednak podają, że nie posiadają prawa jazdy i nie mają jak dojechać do matki. Żadne z dzieci nie legitymuje się orzeczeniem o stopniu niepełnosprawności i nie zachodzą inne powody uniemożliwiające sprawowania opieki nad matką.
Wnioskodawczyni - wnuczka babci - posiada własne niespełna dwuletnie dziecko i mieszka ok 30 km od niepełnosprawnej babci. Czy istnieją przesłanki, aby przyznać jej SZO???
tak
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 01 mar 2019, 13:27

a na jakiej podstawie? Bazując na KRO i obowiązkowi alimentacyjnemu nie przyznałabym...
ann_mat
Praktykant

Napisano: 01 mar 2019, 13:31

na podstawie art. 16a ust. 1 :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 01 mar 2019, 13:40

ja tam tez przyznaje :)
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 01 mar 2019, 14:07

ja sugeruje się z tym, iż w pierwszej kolejności obowiązek alimentacyjny ciąży na dzieciach. dopiero w dalszej kolejności na wnuczkach.... poza tym jak można sprawować opiekę na odległość :)
ann_mat
Praktykant

Napisano: 01 mar 2019, 14:26

a gdzie w naszej ustawie masz coś o kolejności?? masz podany katalog , w którym sprawdzasz czy wnioskodawca się w nim znajduje .... uwierz mi "na odległość" można lepie się opiekować chorym niż mieszkając z nim w domu ....
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 01 mar 2019, 14:43

Nie przyznaję wnukom, cokolwiek powiedzieć - czy jest czy nie ma kolejności w ustawie, wyroki są jakie są- odmowa dla wnuków. I odlegość- jaka to stała opieka 30 km dojeżdza? chce odwiedzić babcię to odwiedza ale sprawowanie opieki co najmniej dyskusyjnie... i dziecko małe, kto się opiekuje dzieckiem jeśli ona sprawuje opiekę nad babką.. nie przyznałabym.
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 01 mar 2019, 14:44

art. 16a ust 1 odwołuje do Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, którego art. 132 mówi, że obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności powstaje dopiero wtedy, gdy nie ma osoby zobowiązanej w bliższej kolejności albo gdy ta osoba nie jest w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi lub gdy uzyskanie od niej na czas potrzebnych uprawnionemu środków utrzymania jest niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami.
ann_mat
Praktykant

Napisano: 01 mar 2019, 14:46

bones pisze:Nie przyznaję wnukom, cokolwiek powiedzieć - czy jest czy nie ma kolejności w ustawie, wyroki są jakie są- odmowa dla wnuków. I odlegość- jaka to stała opieka 30 km dojeżdza? chce odwiedzić babcię to odwiedza ale sprawowanie opieki co najmniej dyskusyjnie... i dziecko małe, kto się opiekuje dzieckiem jeśli ona sprawuje opiekę nad babką.. nie przyznałabym.
dokładnie! jestem tego samego zdania. wnioskodawczyni się opiekuje, bo ani w przedszkolu nie jest ani w żłobku.
ann_mat
Praktykant

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x