Oczywiście, że masz rację. Obliczanie na nowo zasiłku stałego, bo nastąpiła wypłata jednego zasiłku i zmniejszanie drugiej osobie zasiłku to jakiś absurd. Przecież wypłata zasiłków może nastąpić jednocześnie, i co wtedy zrobicie? Pominęliście, że w przypadku zmniejszenia wysokości stałego rodzina ma uprawnienie do zasiłku okresowego (cały czas jest u Was poniżej kryterium). Jeśli przeliczacie dochód po wypłacie stałego to przecież powinniście robić to co miesiąc w kółko (biorąc pod uwagę 10%), a nie robicie prawda? - kolejny absurd. I weryfikować czy świadczeniobiorcy odbierają zasiłek, bo jeśli ktoś nie odbierze to jest zmiana dochodu na mniejszy? - następny absurd. Kolejnym absurdem takiego rozumowania byłaby konieczność przeliczania zasiłku stałego dla osoby samotnie gospodarującej, po wypłacie świadczenia (przepisy są takie same, tylko kryterium inne).agaw82 pisze:Uważam, że nie powinniśmy liczyć zasiłku stałego męża. Tylko nie wiem, czy dobrze myślę?
Np.
Dochód (107,45+50):2= 78,73 zł
i każdy zasiłek stały po 528-78,73=449,27
I teraz 107,45+50+2*449,27=1055,99 zł (prawie 1056 zł)
Co Wy na to?
Och, ależ proszę bardzo – postaram się zbliżyć do istoty omawianej sprawy, w sposób – mam nadzieję – rzeczowy, wypełniając przesłanki merytoryczności dowodu swoich racji, w przedmiotowej kwestii. Przedstawiam Ci przykład pierwszy z brzegu, jaki mam aktualnie pod ręką. Są to fragmenty treści Wyroku WSA w Lublinie z dnia 15.09.2016 r., sygn. IISA/Lu 440/16, w którym czytamy, że: „Jedynym dochodem rodziny jest zasiłek stały przyznany synowi odwołującej się w kwocie [...]zł. Nie ma zatem racji skarżąca, że organ pierwszej instancji błędnie ustalił dochód jej rodziny w kwocie [...]zł. Następnie zacytowano art. 8 ust. 3 i ust. 4 ustawy o pomocy społecznej stwierdzając, że zasiłek stały nie został w tym katalogu wskazany, zatem nie ma podstaw do nieuwzględniania go w dochodzie warunkującym przyznanie zasiłku stałego dla kolejnej osoby w rodzinie. Organy obu instancji prawidłowo ustaliły stan faktyczny zaistniały w niniejszej sprawie oraz właściwie zastosowały i zinterpretowały przepisy prawa będące podstawą podjętych decyzji.”Alex10 pisze:
To co robicie jest bardzo krzywdzące dla osób korzystających z pomocy, powinni odwołać się do SKO.
Zasiłek stały nie wlicza się do zasiłku stałego. Merytorycznie proszę.