przyznanie zasiłku stałego przy wskazaniu odpowiedniego zat. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 12 sie 2015, 11:11

Witam. Chciałabym się upewnić czy dobrze myślę i proszę o potwierdzenie.
Klient złożył wniosek o zasiłek stały. W orzeczeniu ma przyznany Umiarkowany stopień niepełnosprawności ale we wskazaniach odpowiedniego zatrudnienie ma warunki pracy chronionej. Moim zdaniem nie mogę przyznać mu zasiłku stałego bo nie jest całkowicie niezdolny do pracy. Proszę o pomoc.
AnnaCz

Napisano: 12 sie 2015, 11:15

Art. 6. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) całkowita niezdolność do pracy - całkowitą niezdolność do pracy w rozumieniu przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych albo zaliczenie do I lub II grupy inwalidów lub legitymowanie się znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych;
Art. 37. 1. Zasiłek stały przysługuje:
1) pełnoletniej osobie samotnie gospodarującej, niezdolnej do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy, jeżeli jej dochód jest niższy od kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej;

w opisanym przypadku się należy- oczywiście jeśli jest spełniony dochód
zuzanka

Napisano: 12 sie 2015, 11:23

Też tak uważam jak wyżej Zuzanka :)
wwz

Napisano: 12 sie 2015, 11:24

tak zgadzam się z tym co piszesz ale mam wątpliwości co do zapisu w dotyczącego zatrudnienie - ma wpisane warunki pracy chronionej.
AnnaCz

Napisano: 12 sie 2015, 11:46

No i dobrze, że ma taki zapis, jak znajdzie pracę to nie musi korzystać z zasiłku stałego.
wwz

Napisano: 12 sie 2015, 12:20

Proszę nie wprowadzać pracowników w błąd
Umiarkowany stopień niepełnosprawności kwalifikuje do zasiłku stałego (- na zapis o wskazaniach do pracy proszę nie patrzeć)
zzzz

Napisano: 12 sie 2015, 12:57

wwz, co z tobą? Brak chłodzenia powoduje halucynacje? To już któryś post z głupimi odpowiedziami.
bebo
Praktykant
Od: 15 gru 2014, 23:31
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2015, 13:00

:lol:
wwz

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem