Czy spotkaliście się z taką sytuacją, że SKO... - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 12 sie 2015, 10:43

Czy spotkaliście się z taką sytuacją, że SKO...
żąda od pracownika socjalnego protokołów z przesłuchania świadków "sąsiadów" którzy informowali pracownika socjalnego, że osoby korzystające z pomocy OPS podają nieprawdziwe informacje, tj. informują,że nie prowadzą wspólnego gospodarstwa domowego ?
Ania123

Napisano: 12 sie 2015, 11:26

Prawdopodobnie powoływaliście się na takie fakty, w związku z tym chcą konkretnego potwierdzenia, dowodu - może chcą utrzymać Waszą decyzje w mocy?
wwz

Napisano: 12 sie 2015, 12:35

wywiad środowiskowy i cały plik dokumentów potwierdzających dane zawarte w wywiadzie środowiskowym - to widocznie za mało dla Samorządowego Kolegium Odwoławczego...gdyż rodzina ma swoją wersję, a pracownik socjalny ma swoją wersję, którą naocznie widzi...
A moje pytanie dotyczy tego, czy my jako OPS możemy przesłuchiwać świadków, "sąsiadów" - sporządzać z tego protokoły?? znacie artykuł, który upoważnia pracownika socjalnego do takich zadań?
Ania123

Napisano: 12 sie 2015, 12:42

Art. 89 i 90 kpa
wwz

Napisano: 12 sie 2015, 12:53

wwz, a znasz art. 100 Ups?
bebo
Praktykant
Od: 15 gru 2014, 23:31
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2015, 12:59

bebo - to chyba nie dotyczy mojego tematu.
Ania123

Napisano: 12 sie 2015, 14:56

Notatka służbowa z przeprowadzonej rozmowy z sąsiadem, który mówi ......................... - to powinno być w aktach sprawy
Najbezpieczniej jest samemu stwierdzić, że nie prowadzą wspólnego gosp domowego (np. oddzielna półka w lodówce, odzielna szafka lub półka na garnki, cukier, sól...itp ) lub prowadzą wspólne gosp. domowe ( wspólna lodówka, wspólne garnki itp....)- to sprawdza i stwierdza pracownik w miejscu zamieszkania zainteresowanych
zzzz

Napisano: 12 sie 2015, 15:42

Nie jest to moje zdanie, ale osobiście słyszałem od prawników na dwóch szkoleniach, że de facto powinniśmy jedynie przyjmować oświadczenie osoby. Dywagacje o wspólnej lodówce, półkach w szafie itp., nie mówiąc już o "zeznaniach sąsiadów", nie są do obrony. SKO problem ten i tak niekoniecznie musi rozwiązać, bo decydujące byłoby orzeczenie sądu, a Twoi klienci wydają się być świadomi, więc zapewne tam się odwołają w wypadku niekorzystnego dla siebie orzeczenia SKO.
Gość

Napisano: 13 sie 2015, 12:22

oczywiście, że możemy przesluchiwać osoby w charakterze świadków - art. 50 par. 1 KPA a nawet na podstawie 89 przeprowadzić rozprawę administracyjną wzywając na nią również świadków :)
aja

Napisano: 13 sie 2015, 14:00

Dziękuje za odpowiedzi
Ania123

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x