Pytania od Raziela - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 14 lut 2016, 20:58

Witam :) Przeczytałem na necie, że osoba pragnąca uczestniczyć w zajęciach CiS-u nie może posiadać prawa do świadczeń społecznych.
1) Jeżeli więc jest osoba z lekkim stopniem niepełnosprawności posiadająca niewielką rentę, to już nie kwalifikuje się do CiS-u?
2) Jeżeli osoby pobierają zasiłek okresowy z mops-u, to już nie kwalifikują się do CiS-u?

Pomóżcie :)
Raziel

Napisano: 14 lut 2016, 22:40

Wszystko wyjaśnia ustawa o zatrudnieniu socjalnym - osoba posiadająca prawo do renty nie może być uczestnikiem CIS (i moim zdaniem KIS). Zasiłek okresowy nie ma znaczenia, taka osoba może uczestniczyć w CIS (i KIS)
odpowiedź

Napisano: 15 lut 2016, 6:52

Dziękuję !! :)
Raziel

Napisano: 22 lut 2016, 19:18

Jest rodzina, w której jest wiele problemów: alkoholizm, przemoc, ubóstwo, niepełnosprawność, problemy wychowawcze, a więc jest dużo do działania i planowania. Co jeżeli w punkcie III kontraktu socjalnego nie mieszczą mi się w tej rameczce działania jakie klient powinien podjąć? Dodawać jakiś załącznik czy po prostu ograniczyć się do tych najważniejszych działań tak, żeby się zmieściło?

Błagam, pomóżcie :)
Raziel

Napisano: 22 lut 2016, 23:37

ograniczyć się do najpilniejszych
zbyt dużo wymagań zniechęci człowieka do aktywności, bo spowoduje efekt przytłoczenia
luzak

Napisano: 23 lut 2016, 0:19

Dziękuję! :)
Raziel

Napisano: 29 lut 2016, 18:38

Czy to prawda, że jak w rodzinie jest problem alkoholowy i osoba uzależniona nie podjęła jeszcze terapii, to asystent rodziny nie może zostać przyznany?
Raziel

Napisano: 29 lut 2016, 18:49

Czyżby? Nic o tym nie wiem. A jakie miałoby być uzasadnienie tego nieprzyznania?
betta27

Napisano: 29 lut 2016, 18:55

betta27 pisze:Czyżby? Nic o tym nie wiem. A jakie miałoby być uzasadnienie tego nieprzyznania?
Dzisiaj rozmawiałem z jedną socjalną, bo nie wiedziałem jak napisać coś w kontrakcie. W rodzinie jest problem alkoholowy, a ona napomniała "A nie, asystenta nie damy, bo jak jest problem alkoholowy, to teraz nie można, bo wyszły jakieś nowe przepisy". Dokładnie nie pamiętam jak to powiedziała, a ja już teraz nie mam możliwości dopytać się jej, bo jeszcze nie pracuję jako pracownik socjalny.
Raziel

Napisano: 29 lut 2016, 19:00

To ciekawe co piszesz. Może ktoś się wypowie; nie słyszałam o takim warunku.
betta27

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem