dach się wali - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 15 lut 2016, 9:34

Co zrobić: samotna starsza kobieta mieszka w budynku jednorodzinnym, budynek jest w opłakanym stanie, wszedzie dziury, załamania, budynek sie sypie, sam pokoj ktory uzytkuje staruszka jest w miare dobrym stanie, cieply i czysty. Opiekę nad staruszką sprawuje niespokrewniona osoba, ktora pobiera jej emeryturę, codziennie jej ogrzewa pomieszczenie, nosi jedzenie. Ze względu na to,że dom sie sypie chcieliśmy umieścic staruszkę w zol lub przeprowadzić do kobiety, która się nią opiekuje (ma wolne pomieszczenie nadające sie do zamieszkania), jednak nie wyrazila ona zgody na to. Kobieta, która sie nią opiekuje ma pretensje, że nic nie robimy, a podejrzewa że kiedyś ten dom runie na staruszkę. Co możemy zrobić w tej sprawie?
zosia82

Napisano: 15 lut 2016, 9:59

Nie pozostaje nic innego jak zrobić generalny remont domu i zapisać go sąsiadce.
Iza1

Napisano: 15 lut 2016, 10:05

O to chodzi, że kobieta ma mieć przepisany dom i działkę, dlatego tak chętnie się opiekuje staruszką. Jednak patrząc na stan budynku i pogodę, która sprzyja jeszcze rozsypywaniu się budynku, boję sie o tą staruszkę, nie wiem czy nie wystąpić o ubezwłasnowolnienie staruszki i gdzieś ją umieścić...
zosia82

Napisano: 15 lut 2016, 10:10

Nie wiem jak to jest u was ale jak by wyglądało zgłoszenie do nadzoru budowlanego ,że grozi katastrofa budowlaną i zagraża życiu osoby tam mieszkającej. jest to prywatny do ale gdyby była możliwość ,ze się wypowiedzą to bardzo wam ułatwi sprawę. Ja bym te z sprawdziła czy już nie przepisano domu i działki.
Wredna1

Napisano: 15 lut 2016, 10:26

Dom jeszcze nie jest przepisany, sprawdzaliśmy to. Kobieta zwróciła się do referatu w naszym Urzedzie o sprawdzenie budynku, jednak uslyszeliśmy, że to opieka sie ma tym zająć. Dziękuje za odpowiedzi, na pewno się zwrócę do nadzoru budowlanego
zosia82

Napisano: 15 lut 2016, 22:13

cwana opiekunka, chce jeszcze mieć darmowy remont :lol:
AleksandraXX

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x