Pytanie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 mar 2021, 16:32

Mam pytanie :
Co jaki czas przeprowadza się duży kwestionariusz wywiadu środowiskowego,
2. Czy co wywiad srodowiskowy dajemy podopiecznemu do podpisu Oświadczenie majątkowe.
3. Klientka nie posiada konta bankowego a gops nie ma kasy do wyplaty zasiłków jak przesłać podopiecznej świadczenie,
4. Jaka podstawa prawna jest do wychodzenia w teren na wywiad srodowiskowy w 2 pracowników socjalnych .

Proszę o odpowiedź.
DANIEL OO
Praktykant
Od: 05 mar 2021, 16:48
Zajmuję się: PS

Napisano: 09 mar 2021, 20:44

Cześć.
"Duży" wywiad czyli cz. I przeprowadza się raz. Później aktualizuje się tylko na cz. IV. Jest na to przepis w ustawie o pomocy społecznej i rozporządzeniu o wywiadach środowiskowych.
Oświadczenie majątkowe nie musi być podpisywane co wywiad ale jeśli klient się na to zgadza, nic nie stoi na przeszkodzie. Odmowa podpisania oświadczenia może być przyczyną odmowy udzielenia pomocy.
Zasiłki z pomocy społecznej mogą być przekazywane na adres domowy. Robi to Poczta Polska.
Dwóch pracowników na wywiadzie (a nawet Pan Policjant) może być na podstawie art. 107 ust. 3a ustaw o pomocy społecznej.
Wielkie Wu
Praktykant
Od: 09 mar 2021, 20:19

Napisano: 10 mar 2021, 8:18

Art. 107 ust. 5b wymienia jakie dokumenty są podstawą do ustalenia sytuacji klienta, a zatem powinny być każdorazowo dołączone do wywiadu - pkt 20 mówi o oświadczeniu majątkowym.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 10 mar 2021, 11:46

W czasie pademi wirusa jak mogę uzyskać od podopiecznego oświadczenie majątkowe .
DANIEL OO
Praktykant
Od: 05 mar 2021, 16:48

Napisano: 10 mar 2021, 12:33

W taki sam sposób jak pozostałe dokumenty - podczas wywiadu? Jeśli robisz rozeznanie telefoniczne, to pouczasz klienta o odpowiedzialności karnej i ustnie możesz odebrać oświadczenie majątkowe pytając o wszystkie kolejne podpunkty.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 10 mar 2021, 19:55

Z rozmowy telefonicznej można co najwyżej zrobić protokół. Ale nie jestem pewna czy to będzie oświadczeni majątkowe. Oświadczenie majątkowe jest na określonym wzorze. Protokół nie może być na tym zworze, bo musi mieć różne rzeczy określone przez Kodeks postępowania administracyjnego.
Ale jest większa ciekawostka związana z rozeznaniem telefonicznym - jak potwierdzacie tożsamość ludzi nie widząc ich dowodów osobistych? :D Przez telefon nie da się tego zweryfikować a za zdjęcie dowodu jest kara. :D Czyli jak ktoś jest wybitnym purystą prawnym to rozeznania telefonicznego nie traktuje jako dokumentu do przyznania pomocy. Oświadczenia można dosłać ewentualnie pocztą ale dowodu osobistego się nie da tak zweryfikować.
Ja nie biorę oświadczenia majątkowego za każdym razem. Pytam o dochód jednorazowy i różne inne rzeczy. Jeśli z rozmowy nie wychodzi mi, że ktoś w ciągu ostatniego miesiąca nie kupił domu, mieszkania albo samochodu to nie ma chyba sensu, żeby klient co miesiąc wypisywał czego nie ma. Ale są jak widać różne szkoły.
Wielkie Wu
Praktykant
Od: 09 mar 2021, 20:19

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x