pytanie do dyrektorów placówek WAŻNE

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
ODPOWIEDZ
~Monika

pytanie do dyrektorów placówek WAŻNE

Post autor: ~Monika »

słuchajcie Kochani - mam pytanie bo może coś mi podpowiecie - w paragrafie wynagrodzeń zostało mi sporo oszczędności (dziewczyny mi poszły na macierzyńskie i stąd ta niezwykła sytuacja) - chciałabym dać pracownikom lekkie podwyżki ze względu na tę nadwyżkę w planie; pracują po kilka lat bez żadnej zmiany wynagrodzeń bo ciągle kryzys i kryzys.....niedługo ich najniższe wynagrodzenie dogoni i dopiero będzie wstyd......zapytałam grzecznie pana starostę czy ewentualnie akceptowałby taki pomysł (nie chcę od niego żadnych środków bo mam je w planie) - usłyszałam, ze nie za bardzo mu się to podoba...bo co inni powiedzą...bo kryzys....bo bieda w kasie.....; nie wierzę, ze przez ostatnie kilka lat kiedy my pracujemy na niezmienionych pensjach nikt w powiecie nie dostła podwyżki.....wiem, ze są ludzie za biurkami, którzy za pracę od 7-15 i to za marną i byle jaką pod względem odpoiwedzialności pracę dostają lepsze pieniądze niż moi ludzie....zdenerwowałam się tym; już widzę ze strony skarbnika, ze każą mi sprawozdać ile wydam na pensje - ile mi zzostanie - chcą oczywiście łapę położyć na oszczędnościach i uzupełniać tym dziury w chodliwych tematach - takie jak drogi, szpitale itp. ZNACIE TE KLIMATY???? pomyślałam, ze samodzielnie dam te podwyżki...i odrazu zaznaczam, ze to są podwyżki rzędu 100-150 zł. brutto.....bez względu na to co by się miało stać - nie wiem tylko jakie to może wywołac konsekwencje wobec mnie - wydaje mi się, ze nie jest to naruszenie dyscypliny finansów publ. - czy wg Waszej wiedzy naruszam takim zachowaniem jakieś przepisy???? czy muszę na te podwyżki mieć zgodę \"góry\"????????jak myślicie, jak podpowiada Wam Wasze doświadczenie? co zrobilibyście na moim miejscu????
~Eda

Re: pytanie do dyrektorów placówek WAŻNE

Post autor: ~Eda »

Nie można dać podwyżek z oszczędności, wrócą dziewczyny z macierzyńskiego i co wtedy?. Przecież etatów nie oddałaś. Te oszczędności mozna wypłacić w formie jednorazowej, np nagrody czy premi (zależy jak macie w regulaminie). Podwyżki napewno nie.
~ola

Post autor: ~ola »

Zgadzam się z Edą
~kapek

Post autor: ~kapek »

Żadnych podwyżek! Obnizki możesz dać...
~Piotr

Post autor: ~Piotr »

Daj każdemu jednorazowy dodatek specjalny za wykonywanie dodatkowych czynności chociażby za te osoby które są na macierzyńskim o ile nie zatrudniałeś nikogo na te miejsce na zastępstwo. Na drugi raz nie pytaj się o takie sprawy starosty tylko dawaj podwyzki.
~Monika

Post autor: ~Monika »

dzięki za podpowiedzi....miałam nadzieję, że dam podwyżki, a na przyszły ro zwiększony plan na wynagrodzenia mi zaakceptują; bo jeśli się zgodzili to muszą to zaakceptować w przyszłym roku....tyle tylko, że za duża różnica w planie na 2014 nam wychodzi jak to policzyłyśmy z ksiegową......:( nic sie nie ukryje - wcześniej czy później w finansach publicznych wszystko wyjdzie na jaw u skarbnika:( za dziewczyny na macierzyńskim mam osoby na zastępstwie, ale mają niższe podstawy i stąd oszczędności......
no cóż - macie racje - pozostają mi jednorazowe wypłaty...szkoda - myślałam, ze uda mi się przepchnąć lekką podwyżkę pierwszą od trzech lat:(:(:(

ale w powiecie dmuchaja na zimne; bieda, bieda, bieda, a na nas łątwo oszczędzać - cała para idzie w drogi - to jest chodliwy temat...

może przyszły rok - wyborczy przyniesie jakiś optymistyczny ruch w wynagrodzeniach - choć jak znam życie pewnie inflacyjna, czyli jakieś 4%

dzięki za odzew
ODPOWIEDZ