pytanie do pracowników - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 19 sty 2015, 9:52

witam. zwracam się do Państwa o pomoc. mam trudną sytuację. żona nagle zachorowała na komisji lekarskiej otrzymała znaczny stopień niepełnosprawności. na żonę stało gospodarstwo rolne, które zostało całkowicie wydzierżawione w zamian za rentę - na gospodarstwie nie miał już kto pracować. Mamy córkę, która studiuje zaocznie, miała iść do pracy, ale w obecnej sytuacji jest to raczej niemożliwe, zona bardzo źle znosi chemię. ja pracuję, nie mogę zrezygnować z pracy, bo renta żony nie starczy nawet na leki.
Czy moja córka mogłaby starać się o zasiłek dla opiekuna lub jakieś inne świadczenie. i jakie dokumenty musiałbym dostarczyć do gminy.
przyszły klient

Napisano: 19 sty 2015, 10:56

córka mogła by ubiegac sie o Specjalny Zasiłek Opiekuńczy ale aby otrzymac ten zasiłek jest kryterium dochodowe 664 zł netto na osobę w rodzinie wię c nie wiem jaki jest skład rodziny i czy byście spełniali to kryterium skoro Ty pracujesz a zona ma rentę ale żonie należy sie zasiłek pielęgnacyjny w kwocie 153 zł.
carina

Napisano: 19 sty 2015, 11:00

Oczywiście zasiłek pielęgnacyjny należy się żonie, jeśli nie ma przyznanego dodatku pielęgnacyjnego przy rencie. Życzę Panu powodzenia i pogody ducha w tym trudnym dla Was okresie. Pozdrawiam.
~Ewa

Napisano: 19 sty 2015, 11:05

jak obliczyć dochód:
- ja pracuję na najniższą krajową
- córka nigdy nie pracowała
- żona 750 zł renty z Krus
- gospodarstwo jest oddane w dzierżawę w zamian za rentę
przyszły klient

Napisano: 19 sty 2015, 11:16

trzeba Pana i żony dochód za 2013 rok po odjęciu składek i podatku podzielić na 12 i na 3 i wynik musi być mniejszy lub równy 664 zł
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2015, 11:18

dziękuję za pomoc
przyszły klient

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny