Czy pracownik socjalny w ramach pracy socjalnej może pomóc podopiecznemu w napisaniu cv,życiorysu? Czy Waszym zdaniem nie należy to do jego obowiązków i powinien to robić doradca z Urzędu Pracy?
Może to nie zadanie socjalnego ale jeśli ten socjalny wie jak pomóc to powinien pomóc w ramach p.s.
Nie można poprzestawać tylko na rozeznaniu sytuacji socjalno bytowej i poradnictwie (czytaj: proszę szukać pracy, przynieść zaświadczenie z PUP bo tylko na takich ogólnych poradach zazwyczaj sie kończy).
Takie coś to bardziej asystent ale socjalny też może. Było by to fajne i dowartościowujące jeśli przyczyniło by się chociażby do zaproszenia klienta na rozmowę kwalifikacyjną. Jeśli masz na to czas i znasz się na tym to wykorzystaj to w pracy na rzecz klienta. Może sie to okazać bardziej pomocne niż zasiłek.
według mnie -oczywiście, pracownik socjalny może pomóc, może nawet powinien
Ja przeważnie daję wzór, proszę o spróbowanie napisania spokojnie w domu przez klienta i przyniesienie mi do sprawdzenia/skorygowania lub umawiam się, ze sama wpadnę do domu
niestety zakres obowiązków, ilość rodzin ogranicza mój czas i nie mogę usiąść i poświęcić godziny lub dwóch na samo pisanie cv
Nie jest też dobrym wyręczanie klienta - niech nabywają i takich doświadczeń
Faktem jest że wymaga się od nas byśmy byli prawnikami, doradcami zawodowymi, pedagogami, policjantami, lekarzami, mediatorami, terapeutami, urzędnikami wszelakich instytucji ale nie wyręczajmy tych grup zawodowych w 100 % bo zamiast pomóc, możemy zaszkodzić
Pomimo szkoleń nie jesteśmy w stanie znać aktualnych przepisów kk, kc, metod terapeutycznych czy nawet aktualnych standardów pisania choćby cv
Czy wiecie np. że z "zachodu" wchodzi standard pisania cv odręcznie?