wywiad alimentacyjny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 maja 2015, 13:28

mam pytanie, czy przeprowadzacie wywiady alimentacyjne u dzieci osób które mają przyznane usługi opiekuńcze?
mam przypadek że córki mieszkają 10 km od matki, na terenie innej gminy, matka ma przyznane usługi opiekuńcze częsciowo w godzinach rannych częściowo wieczorem, myślę że córki powinny pomagać matce chociaż wieczorem
ankaw
Stażysta
Od: 15 gru 2014, 11:45
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2015, 13:30

Przeprowadzamy - właśnie pod kątem możliwości zapewnienia pomocy usługowej, ew. partycypowania w kosztach usługi.
ABC

Napisano: 29 maja 2015, 13:31

Jak wam płaci za usługi to po co wywiady.
t.franek

Napisano: 29 maja 2015, 13:34

U nas prywatnie usługi kosztują mniej, niż z etatu, jak kogoś stać, załatwia sprawę sam.
ABC

Napisano: 29 maja 2015, 13:35

Ja robię zawsze alimentacyjne- to wynika z art. 103 uops
podkarpacie

Napisano: 29 maja 2015, 13:45

My nie robimy, mieliśmy kontrol i sprawdzali i nic się nie doczepili.
ana20

Napisano: 29 maja 2015, 13:53

matka płaci z wielką łaską, opiekunkę traktuje jak służącą i tak się o niej wyraża, córki jeśli się pojawią (b.rzadko) to czekają aż opiekunka zrobi im kawę..., dlatego pytam o alimentacje, żeby sprowadzić je na ziemię, żeby wiedziały że też mają obowiązki względem rodzicielki
ankaw
Stażysta
Od: 15 gru 2014, 11:45
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2015, 14:08

Opiekunka powinna mieć zakres obowiązków - założę się, że nie ma tam punktu "robić kawę córkom" ;)

Art. 103 1. Kierownik ośrodka pomocy społecznej i kierownik powiatowego centrum pomocy rodzinie może, w drodze umowy, ustalić z małżonkiem, zstępnymi lub wstępnymi wysokość świadczonej przez nich pomocy na rzecz osoby ubiegającej się o przyznanie świadczenia. W tym przypadku nie stosuje się art. 96 zwrot wydatków na świadczenia z pomocy społecznej, ust. 1 pkt 3.

Wywiad alimentacyjny pomaga zdiagnozować możliwości uzyskania pomocy ze strony osób do tego zobowiązanych.

Kodeks rodzinny i opiekuńczy:
Art. 128. Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby
także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii
prostej oraz rodzeństwo.
Art. 129. § 1. Obowiązek alimentacyjny obciąża zstępnych przed wstępnymi, a
wstępnych przed rodzeństwem; jeżeli jest kilku zstępnych lub wstępnych – obciąża
bliższych stopniem przed dalszymi.
§ 2. Krewnych w tym samym stopniu obciąża obowiązek alimentacyjny w
częściach odpowiadających ich możliwościom zarobkowym i majątkowym.
ABC

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x