świadczenia opieki zdr. - dla dzieci - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 30 maja 2015, 7:32

https://wiadomosci.onet.pl/slask/12-proc ... ego/yn8gpn

czy wydajecie decyzję dot. stwierdzenia prawa do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych - na dzieci?

bo u nas nie, w przekonaniu że dzieci "i tak" maja takie prawo....
wyżej link do art. który zaburzył moją pewność co do słuszności naszej interpretacji........
fiołek1

Napisano: 01 cze 2015, 12:23

wydawałam decyzję w kwietniu na małżonków (nie stawili się w PUP) a małą miała zgłosić babcia u siebie w pracy. Jak zrobili nie wiem bo ich listonosz ganiał żeby choć decyzję odebrali. Generalnie kogo spytałam - czy tu na forum czy koleżanek okolicznych Gopsów każdy mówił że dziecko do 18 roku ma prawo do opieki zdrowotnej BEZPŁATNEJ (nie mylić z ubezpieczeniem zdrowotnym) więc decyzji nie wydaje się ;)
maczek

Napisano: 01 cze 2015, 13:55

dzieci uczące ubezpiecza szkoła ( jeżeli nie mają innego tytułu). Dzieci do czasu rozpoczęcia realizacji obowiązku szkolnego nieprzebywające w placówkach, o których mowa w pkt 18, niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu, z zastrzeżeniem art. 81 ust. 8 pkt 3 - obowiązkowo ubezpiecza Ośrodek (art.66 ust 1 pkt 19, art. 73 pkt 3 itd.)
Ubezp.

Napisano: 01 cze 2015, 18:17

do Ubezp.
ale podleganie ubezpieczaniu zdrowotnemu a prawo do do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych to dwie różne sprawy...

ok. przykład:
Rodzina 2-osobowa, kwalifikuje się do pomocy spo. pod względem dochodowym. Matka wyrejestrowana z pup karnie, dziecko lat 4 nie uczęszcza do placówki. Ojciec nieznany. Dziadków brak.
Decyzja na kobietę - stwierdzenie prawa do śozfzśp.

O dziecku tez w tej decyzji wspomniane?

Jak wasz ośrodek" ubezpiecza" te dziecko?
fiołek1

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x