pytanie do pracowników socjalnych DPS niepaństwowych
pytanie do pracowników socjalnych DPS niepaństwowych
Proszę napiszcie jeśli jesteście pracownikami socjalnymi DPS prowadzonymi np. przez fundacje, stowarzyszenia lub zgromadzenia zakonne na zlecenie. Czy wykonujecie wywiady środowiskowe dla waszych mieszkańców, czy robi to prac. socjalny OPS z waszego miasta lub gminy?
Re: pytanie do pracowników socjalnych DPS niepaństwowych
Wg. maćka odpowiadającego na tym forum to nie mamy do tego prawa art. 25 uops. Patrz temat: https://www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=s ... ategory=28
Może jeszcze się ktoś wypowie
Może jeszcze się ktoś wypowie
art.25 mowi o ustalaniu uprawnień, czyli w domyśle wydawanie decyzji. Wywiad to tylko okreslenie stanu faktycznego osoby, zadna decyzja, czy nadanie jakiś uprawnień.
Wydaje mi się że w prywatnym dps pracownik socjalny może robić wywiady, który przekazuje instytucjom do dalszego rozpatrzenia i wydania decyzji
Wydaje mi się że w prywatnym dps pracownik socjalny może robić wywiady, który przekazuje instytucjom do dalszego rozpatrzenia i wydania decyzji
Dzięki Ruda, myślę jak Ty, ale pewność i \"nieomylność\" niektórych zbija z tropu. Dzięki
ruda i Karoll doczytajcie dokładnie ten artykuł
Ust. 2 , pkt. 1:
2. Zlecanie realizacji zadań z zakresu pomocy społecznej nie może obejmować:
1) ustalania uprawnień do świadczeń, w tym przeprowadzania rodzinnych wywiadów środowiskowych;
Prościej nie może być napisane.
Ust. 2 , pkt. 1:
2. Zlecanie realizacji zadań z zakresu pomocy społecznej nie może obejmować:
1) ustalania uprawnień do świadczeń, w tym przeprowadzania rodzinnych wywiadów środowiskowych;
Prościej nie może być napisane.
sory masz rację maciek, nie wiem kiedy weszła zmiana tego art. 25, nie śledziłam, bo dla mnie akurat ten art. niekoniecznie jest mi potrzebny.
Karoll Maciek ma rację
Karoll Maciek ma rację
Oprócz pytanie do pracowników socjalnych DPS niepaństwowych - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
od kiedy zmiana decyzji
nowe decyzje
Nieletni z zasiłkiem pielęgnacyjnym - opłata za DPS
zas. stały a dps
Jak ustalacie gdzie mieszkaą, pracują osoby zobowiązane do alimentacji?
zgon osoby a odpłatność za dps zmiana średniego kosztu utrzymania
DPS dla alkoholików
Izolatka w DPS
Wolne miejsca w DPS
POGRZEB
wywiad
Czy mieszkańcy DPS-ów mają co czytac???
odpłatność
osoba pod nadzorem kuratora
decyzje DPS
dziecko w dps