pytanie o 50% - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 16 maja 2017, 12:56

W związku z art. 5 ust. 3 pkt 3 i 3a ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U.2017.489 t.j.), działając z upoważnienia Burmistrza Miasta i Gminy ……………z dnia ……………………. r., proszę o udzielenie informacji:

czy dłużnik alimentacyjny ………………… PESEL: ……………………

przez okres ostatnich sześciu miesięcy dokonywał wpłat bezpośrednio do organu właściwego wierzyciela w kwocie nie niższej niż 50% bieżąco ustalonych alimentów.
Egon
Stażysta
Od: 09 mar 2017, 16:23
Zajmuję się: FA

Napisano: 16 maja 2017, 13:11

Art. 5.
3. W przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego lub odmówił:
1) złożenia oświadczenia majątkowego,
2) zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotny albo poszukujący pracy,

3) bez uzasadnionej przyczyny, w rozumieniu przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, wykonywania prac społecznie użytecznych, prac interwencyjnych, robót publicznych, prac na zasadach robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu lub przygotowaniu zawodowym dorosłych

- organ właściwy dłużnika wszczyna postępowanie dotyczące uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.

3a. Decyzji o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych nie wydaje się wobec dłużnika alimentacyjnego, który przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów.

Gdzie jest tu podstawa do wystąpienia z zapytaniem?
Gdzie jest podstawa do udzielenia odpowiedzi?

A radca art. 6 kpa zna? Nie mówiąc już o ochronie danych osobowych.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2017, 14:19

Elmer, po co te nerwy...

Ja też dostaję (rzadko, ale dostaję) pytania z OWD, czy do mnie bezpośrednio dłużnik wpłacał i odpowiadam, za to mi płacą. Podstawą jest wszczęte postępowanie, o czym piszę w ww. Przeczytaj sobie też art. 77 KPA. Skoro MPRiPS wyjaśnia, że nie istnieją przepisy zabraniające dłużnikowi wpłacać pieniędzy bezpośrednio do OWW, to ja tym bardziej stoję na stanowisku, że należy sprawdzić w OWD czy płaci.
Egon
Stażysta

Napisano: 16 maja 2017, 14:20

a jeśli dłuznik ma zasądzone 500 zł, wpłaca do komornika 350 zł,komornik bierze swoje i nam przekazuje 280 ale my to zaliczmy na poczet odsetek( bo w pierwszej kolejnosci) - to ten dłużnik wedgług was wywiazał się z tego obowiązku, o którym tu mówimy czy nie?

a jeśli dłuznik ma zasądzone 500 zł, wpłaca do komornika 350 zł,komornik bierze swoje i nam przekazuje 200 - to ten dłużnik wedgług was wywiazał się z tego obowiązku, o którym tu mówimy czy nie?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2017, 14:29

w lexie jest odpowiedź, że należy brać pod uwagę wysokość wpłaty do komornika, powołano się na wyroki II SA/Sz 889/12, II SA/Sz 465/12.
Egon
Stażysta

Napisano: 16 maja 2017, 14:34

Przecież nawet jeżeli dłużnik wpłaca bezpośrednio do OPS - to albo przekazujemy te pieniądze do komornika albo go informujemy o wpłacie - więc komornik ma informację co się działo przez okres tych 6 miesięcy -czy jest 50 % czy nie.

I teraz idąc dalej - pytacie OPS i komornika - i później jak ? porównujecie to, sumujecie?
Arnika
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 8:28
Zajmuję się: Fundusz Alimentacyjny, Dodatek mieszkaniowy

Napisano: 16 maja 2017, 14:36

Z doświadczenia wiem, że niestety nie wszyscy na bieżąco informują komornika o wpłatach :(
Egon
Stażysta

Napisano: 16 maja 2017, 15:24

a ja się jeszcze raz zapytam dlaczego mam odpowiadać na bezprawne pytania i łamać ustawę?
Ja odmawiam udzielenia odpowiedzi i tyle.
Nie ma do tego zapisu. O to się pyta komornika. Może jeszcze do wierzycielki napiszcie czy otrzymała coś od dłużnika :roll:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2017, 20:15

w sprawach nieuregulowanych należy stosować kpa i tego będę się trzymać
Egon
Stażysta

Napisano: 17 maja 2017, 7:51

a co masz w tym zakresie nieuregulowanego? Przecież masz zapis, ze masz pytać komornika?
Który art. z KPA mówi, że możesz się pytać OWW?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x