Pytanie o dofinansowanie sprzętu ortopedycznego(brak środków - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 01 cze 2018, 15:20

Dzień dobry, jestem niepełnosprawny w stopniu znacznym, nie mam żadnych świadczeń poza dodatkiem pielęgnacyjnym. Miesiąc temu za pożyczone pieniądze kupiłem materac przeciwodleżynowy, potem zwróciłem się z wnioskiem do PCPRu z prośbą o dofinansowanie części poniesionych kosztów. Dzisiaj dostałem odmowę z powodu braku środków. I tu moje pytanie, czy naprawdę już na początku czerwca brakuje na ten cel pieniędzy? Czy można złożyć wniosek w późniejszym terminie?
Śledzę na bieżąco działania Rady Powiatu i wiem, że środki na dofinansowania zostały przez radę przydzielone pod koniec marca czyli wychodzi na to, że w ciągu 2 miesięcy rozdysponowali budżet na sprzęt ortopedyczny przeznaczony na cały rok? Jest aż tak źle?

Pozdrawiam.
fing
Praktykant
Od: 01 cze 2018, 15:10
Zajmuję się: niepełnosprawny

Napisano: 03 cze 2018, 22:23

bardzo prawdopodobna sytuacja, w moim pcpr osoby, które nie dostały dofinansowania, mogą składać wnioski w następnym roku

z ciekawości jaki mieli budżet na ortopedyczne? i ile wniosków zrealizowano? a jak się nie dowiesz tego, to napisz jaki numer ma Twój wniosek

edit: u nas pewnie w ciągu miesiąca skończą się wnioski
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 04 cze 2018, 9:00

Potwierdzam bardzo prawdopodobne, u nas w PCPR (mały powiat) jest już zrealizowanych 240 wniosków i zostało nam niewiele środków finansowych na przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze. W każdym roku dostajemy stosunkowo mało środków finansowych a wniosków złożonych na wszystkie zadania bardzo dużo.
Ina7
Praktykant
Od: 20 wrz 2017, 11:27
Zajmuję się: stanowisko do spraw rehabilitacji społecznej - wypłata dofinansowań ze środków PFRON

Napisano: 04 cze 2018, 10:20

Tomasz1981, nie mam jeszcze w ręku odmowy, zadzwoniłem w piętek i tak się dowiedziałem, pewnie dzisiaj albo jutro dotrze.

A jeśli chodzi o kwotę przeznaczoną na sprzęt ortopedyczny to jest to 300tyś w ubiegłym było 370tyś.
fing
Praktykant
Od: 01 cze 2018, 15:10
Zajmuję się: niepełnosprawny

Napisano: 05 cze 2018, 13:37

Niestety, ja tez muszę potwierdzić tę smutną rzeczywistość. Wnioski przyjmowane od stycznia, wypłacane po zatwierdzeniu przez Radę Powiatu (na przełomie marca - kwietnia), budżet na środki pomocnicze i przedmioty ortopedyczne ok 300 tys, wprowadzone ograniczenia co do wysokości dofinansowań, a pieniędzy już nie mamy. W maju zakończyliśmy wypłaty.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2018, 10:26

U nas też już brak środków :(
leon
Referent
Od: 06 lis 2017, 15:18
Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]