Pytanie o dzierżąwę ziemi - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 24 sie 2015, 11:32

Kolory jak kolory, ja tu widzę poważny problem z czytaniem ze zrozumieniem :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 24 sie 2015, 11:33

No co się dziwisz, taka ściana tekstu? tl;dr :D
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2015, 12:33

jeszcze raz, osobie która dzierżawi ziemię (ale wydzierżawiający nie otrzymuje z tego tytułu renty), widnieje na nakazie jako dzierżawca wliczmy tą ziemie do dochodu czy nie ??
czyli jak??

Napisano: 24 sie 2015, 12:39

Zgodnie ze ścianą tekstu, którą przytoczyłem - nie bierzemy.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 24 sie 2015, 13:53

To jak ktoś wpisze w uzyskane dochody, dochód z dzierżawionego gosp. rolnego i dochód z prowadzonej działalności gospodarczej, przy której nie opłaca składek ZUS, bo płaci KRUS z związku z użytkowaniem gosp. rolnego, to ten dochód pominiecie i sami nie uwzględnicie w dochodzie rodziny, pomimo iż ta rodzina go wykazuje?
Gość

Napisano: 24 sie 2015, 20:21

Tom. pisze:Zgodnie ze ścianą tekstu, którą przytoczyłem - nie bierzemy.
Czyli sprzeczaliśmy się z powodu niezrozumienia pojęć, a nie z powodu trudności ze zrozumieniem tego co się czyta.
Dla wyjaśnienia dla "Tom."
"wydzierżawiający" > właściciel rzeczy lub prawa majątkowego
"dzierżawca" > użytkownik rzeczy lub prawa majątkowego za opłatą
Gość

Napisano: 25 sie 2015, 7:49

Gość pisze:to ten dochód pominiecie i sami nie uwzględnicie w dochodzie rodziny, pomimo iż ta rodzina go wykazuje?
jak się jorgniemy, że jest dzierżawcą to będziemy badać jaka to dzierżawa
Gość pisze:Czyli sprzeczaliśmy się z powodu niezrozumienia pojęć, a nie z powodu trudności ze zrozumieniem tego co się czyta.
A gdzieś pomieszałem te pojęcia? Jeśli tak to sorry, ale wydaje mi się, że jasno napisałem:
Tom. pisze:A zgodnie z 8b dzierżawcy wlicza się tylko w sytuacji niewliczania wydzierżawiającemu na podstawie 8a.
Pzdr.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 25 sie 2015, 7:55

ja ma taki przypadek Pan nie ma dochodu z US nie ma też ziemi na własność dzierżawi ziemię od dzieci, którym zmarli rodzice te dzieci mają po nich rentę nie pobierają świadczeń rodzinnych czy tą ziemię liczę dzierżawcy ?? ma umowę spisaną w gminie na 10 lat przez pracownika starostwa ale nakaz nie jest przepisany ?
kala2

Napisano: 25 sie 2015, 8:00

ja jak mam jakieś wątpliwości a zwłaszcza jak je ma wnioskodawca to wysyłam do gminy po zaświadczenie :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 25 sie 2015, 8:07

wychodzi, że powinnaś policzyć, bo warunkiem pobierania renty rodzinnej jest zaprzestanie prowadzenia działalnosci rolniczej
Art. 32. Wypłata renty rodzinnej, przysługującej osobie pełnoletniej, ulega zawieszeniu, jeżeli uprawniony prowadzi działalność rolniczą. Przepisy art. 28 ust. 3, 4 i 6-10 oraz art. 34 stosuje się odpowiednio.
ustawa o ubezpieczeniu społecznym rolników
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x