raport ZUS- dodatek pielęgnacyjny

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
polesia1
Praktykant
Zajmuję się: ŚR,ŚW,KDR,FA
Kontakt:

Re: raport ZUS- dodatek pielęgnacyjny

Post autor: polesia1 »

ja też płacę w takich wypadkach. A mi nie wychodzi w wywołaniu nawet indywidualnym osoba która wiem że ma dodatek bo przyniosła z ZUS-u zaświadczenie sama tydzień temu. Na ile prawdziwe będzie to sprawdzanie?
Awatar użytkownika
googoo113
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: googoo113 »

Też Mamy Pana który od 2018 roku pobiera dodatek pielęgnacyjny w ZUSie. Czy w takich sytuacjach naliczacie odsetki?
*Ilona
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, FA i ...
Kontakt:

Post autor: *Ilona »

Nie ma odsetek.
Robisz wszczęcie (my dodatkowo piszemy do ZUS/ KRUS dla potwierdzenia tej daty uprawnienia do dodatku - i dobrze bo się nie zawsze zgadza).
Uchylasz na bieżąco.
O stare wypłaty zwracasz się do ZUS pismem na postawie art. 16 ust.7.
kasiubek
Stażysta
Zajmuję się: 500+, SR, FA
Kontakt:

Post autor: kasiubek »

A co w tym piśmie piszecie?Wystarczy, że decyzja jest uchylona, od kiedy nienależnie pobrane i kwota zwrotu?
Wysyłacie też decyzję uchylającą?Pierwszy raz mam taki przypadek.
Awatar użytkownika
Andzia87
Referent
Zajmuję się: ŚW,ŚR
Kontakt:

Post autor: Andzia87 »

kasiubek pisze: 08 sie 2024, 13:15 A co w tym piśmie piszecie?Wystarczy, że decyzja jest uchylona, od kiedy nienależnie pobrane i kwota zwrotu?
Wysyłacie też decyzję uchylającą?Pierwszy raz mam taki przypadek.
Nienależnie pobrane od miesiąca kiedy ma przyznany dodatek pielęgnacyjny. Do zwrotu liczba miesięcy x 215,84 zł. Ja nie wysyłam decyzji , tylko pismo do ZUS.
Jeżeli robisz to co łatwe, Twoje życie będzie trudne. Jeśli robisz to co trudne, Twoje życie będzie łatwe. – Les Brown
ODPOWIEDZ