Raz na zawsze - ZUS, ZP i odsetki. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 24 kwie 2018, 12:44

Osobie przyznano dodatek pielęgnacyjny w ZUSie. ZUS przesłał nam kwotę zasiłku pielęgnacyjnego, której klient nie powinien pobierać. Za ten okres musi więc być wystawiona decyzja o NP. No i pytanie o odsetki - pokażcie mi podstawę prawną aby ich nie żądać, ponieważ art. 16 ust. 8 nie mówi, że przekazanie świadczeń przez ZUS jest tożsame z tym, że nie liczy się odsetek. A skoro to nienależne, to nie mam podstawy aby ich nie naliczać..
Proszę, wypowiedzcie się.
adelajda
Stażysta
Od: 30 sty 2018, 21:45
Zajmuję się: zp

Napisano: 24 kwie 2018, 13:01

tez czekam na zwrot z ZUS i będę robić decyzję o nienależnie pobranych . nie zamierzałam naliczać odsetek po przewertowaniu forum, ale powiem szczerze, że odłożyłam na chwilę te teczuszkę:) :)
celestynka
Stażysta
Od: 15 kwie 2014, 8:06
Zajmuję się: ŚR/DS/

Napisano: 24 kwie 2018, 13:38

Właśnie,skoro jest NP to zgodnie z ustawą o ŚR naliczamy odsetki za opóźnienie. Nie wiem dlaczego mielibyśmy odsetki odpuścić ??
klaudiak2l
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 18 sty 2016, 10:17
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2018, 13:41

jesli jest NP to i sa odsetki:) tyle ze mamy teraz dwa rodzaje wyplaconego zasilku pielegnacyjnego, jeden to zasilek pielegnacyjny wyplacony za okres, na jaki ZUS/KRUS przyznal dodatek p[ielegnacyjny (czyli ten wyplacony za okres do otrzymania przez klienta decyzji o przyznanym dodatku) i drugi: nienaleznie pobrany zasilek pielegnacyjny (wyplacony juz po tym jak klient dostal decyzje o dodatku i nie raczyl nam tego zglosic)
w pierwszym przypadku po prostu uchylamy decyzje i przyjmujemy wplate z zus liczac ja jak nienaleznie pobrane swiadczenia ale nie wydajac decyzji o nienaleznych
a w drugim po uchyleniu decyzji ustalamy nienaleznie pobrane
jedne i drugie zus nam moze zwrocic, z tym ze pierwsze bez odsetek a drugie wtedy kiedy nie mozna tego sciagnac inaczej i z odsetkami
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x