Rażąca dysproporcja i niezamieszkiwanie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 11 gru 2017, 11:14

Cześć.
Pani złożyła mi wniosek na DM. Po kolejnej złożonej przez tą Panią fakturze za prąd ośmielę się stwierdzić, że widać, że tam nie mieszka wraz z córkami (0 kWH), które wpisuje w deklaracji. Wniosek przyjęłam, jednak ustaliłam z nią na oświadczeniu wywiad w konkretnym dniu. Poinformowałam też żeby każdy z pełnoletnich członków rodziny był obecny bo od kazdego pobiorę oświadczenie majątkowe. Po jej wizycie u mnie wysłałam również pismo informujące o wywiadzie i niniejszych oświadczeniach. W dniu wywiadu moim oczom okazał się pustostan..tzn, mieszkanie w stanie surowym, białe ściany, elektryka, kibelek i kabina. Obecna była tylko wnioskodawczyni i jej partner, z którym jak twierdzi nie mieszka (ojciec jej córek). Twierdzi, że nie mieszka tu bo ma remont (drugi rok już remont trwa) i pomieszkuje u brata (u brata dałam odmowę na podst. art. 7 ust. 3 pkt. 2) lub u drugiej rodziny, gdzie przychodzą jej faktury za prąd (którzy to pobierają DM). Córki podczas wywiadu nieobecne, a Pani tłumaczyła to tym, że są u siostry w bloku na przeciwko-wszystkie 4. Deklaruje, ze utrzymuje sie z renty socjalnej, ZR, św. wychow. i dobrowolnych alimentów od ojca dzieci. Oświadczenie majątkowe nic nie wykazało. Dzieci w wieku szkolnym nie chodzą do szkoły. Klucze od mieszkania są w dyspozycji speca od remontu- tak mówiła.
I tak szczerze to chciałabym dać odmowę na podstawie art. 2 ust. 1 pkt. 3,art. 4 i art. 7 ust. 3 pkt 1. A jakie jest wasze zdanie? Pozdrawiam.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 11 gru 2017, 12:27

W takiej sytuacji chyba rażąca dysproporcja niezbyt pasuje...ale aby miec dodatek mieszkaniowy sam tytuł prawny do tego lokalu nie wystarczy-należy go zamieszkiwać. wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie II SA/Wa 292/16 (Pojęcie zamieszkiwania i zajmowania lokalu jako warunek przyznania dodatku mieszkaniowego)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 11 gru 2017, 12:34

Sama do końca tej 7-mki nie jestem pewna, ale skoro robi gruntowny remont a deklaruje, ze tylko z powyższych swiadczen sie utrzymuje? to trochę mało uważam, nawet w perspektywie roku remontu.
Dzięki za odpowiedź.
Może ktoś coś jeszcze? ;)
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 11 gru 2017, 14:24

1. Dodatek mieszkaniowy nie może służyć do pokrywania kosztów utrzymania lokalu, w którym osoba ubiegająca się o dodatek nie zamieszkuje.

2. Jeżeli osoba uprawniona do zajmowania lokalu faktycznie w tym lokalu nie mieszka, to choćby nawet spełniała ustawowe kryteria dotyczące wysokości dochodu oraz przysługującej powierzchni normatywnej, nie może skutecznie ubiegać się o dodatek mieszkaniowy. Warunkiem uprawniającym do otrzymania dodatku mieszkaniowego jest bowiem faktyczne zamieszkiwanie wnioskodawcy i prowadzenie przez niego gospodarstwa domowego w lokalu, do którego przysługuje mu tytuł prawny.

3. Skoro przepisy ustawy z 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych nie precyzują jak rozumieć pojęcie zamieszkiwania czy zajmowania lokalu, oceniając stan faktyczny i prawny w tym zakresie należy mieć na względzie poglądy wypracowane na gruncie prawa cywilnego.
dot.ww wyroku :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x