Ja będę upierała się, że trzeba jednak czekać do 31.08. Tak podkreślała mi nasza "opiekunka" z PFRON-u. W As-ie dofinansowanie mają dostać osoby z najwyższą ilością punktów. Dlatego ja oceniam sobie wnioski w miarę ich wpływania, piszę informację do Wnioskodawców, ile dostali pkt w ocenie merytorycznej i że trzeba poczekać do końca naboru. Po 31.08 przyznaję kasę tym, co maja najwięcej pkt, oczywiście w zależności, ile mamy pieniędzy z pierwszej transzy. A 15.10 wysyłam zapotrzebowanie na kolejne wnioski (zdarzało się, że nie dostaliśmy tyle, ile chcieliśmy, więc były problem, gdyby otrzymała osoba z mniejszą ilością pkt).
U nas zawsze rozpatrujemy na bieżąco. Mamy 30 dni na rozpatrzenie wniosku. Nie czekamy do 30 sierpnia a tym bardziej do końca roku. Do września w Module I czekają Ci co nie spełniają warunków.
Kierunki działań oraz warunki brzegowe obowiązujące realizatorów
pilotażowego programu „Aktywny samorząd” w 2019 roku:
pkt. 27. 3)ocena merytoryczna wniosku przeprowadzana jest w celu wyłonienia wniosków, które mają największe szanse na realizację celów programu; w związku z tym realizator programu będzie stosował punktowy system oceny wniosków, wyznaczając przy maksymalnym pułapie 100 punktów - minimalny próg punktowy umożliwiający bieżące udzielanie dofinansowania; ustalenie zbioru kryteriów i ich wag należy do kompetencji realizatora programu, z zastrzeżeniem ust. 28; udzielenie dofinansowania wnioskodawcom, których wnioski uzyskały ocenę poniżej ustalonego przez realizatora programu minimalnego progu punktowego, uzależnione będzie od możliwości wynikających z wysokości dostępnego limitu środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych przekazanych realizatorowi programu, przy czym każdy wniosek pozytywnie zweryfikowany pod względem formalnym może być zrealizowany, w kolejności wynikającej z sumy punktów uzyskanych w trakcie oceny merytorycznej.
Tyle, że zawsze istnieje ryzyko, że nie dostaniecie w II transzy takich pieniędzy, jakich potrzebujecie, a może okazać się, że daliście np w kwietniu osobom, które miały mniej punktów niż osoba, która złożyła 31.08.
Raczej wychodzimy z założenie, że jeżeli ktoś przekroczy próg punktowy, jest aktywny zawodowo, spełnia warunki programu to nie powinien czekać do września na dofinansowanie. Każdy ma takie same szanse. Wystarczy złożyć wniosek. Nie rozumiem dlaczego osoba, która postarała się i skompletowała cały wniosek już w maju musi czekać aż tak długo.
Bazuję na tym, co doświadczyliśmy i sugestiach pani z PFRON-u.
naprawdę mieliśmy sytuację, że ostatniego dnia dostaliśmy wniosek na protezę (25000 zł)- maksymalna ilośc pkt w merytorycznej. W drugiej transzy nie dostaliśmy wnioskowanej kasy i gdybyśmy wcześniej przyznali wszystkim, którzy złożyli wnioski wcześniej i mieli przekroczony próg minimum, to były kłopot.
Rozumiem ale moim zdaniem to niezgodne z zapisami programu. Nie wyobrażam sobie osoby aktywnej zawodowo, która złożyła w maju wniosek na naprawę wózka, czekającej do września albo dłużej na dofinansowanie. Całe lato ma sobie jakoś radzić?
Nie wiem... widzę to inaczej. Każdy ma takie same szanse. Wnioski można składać od maja.
Zresztą w zadaniach ustawowych jest dokładnie tak samo. Czasem od września nie mamy ani grosza na ortopedykach. A przecież w październiku może przyjść ktoś kto będzie najbardziej potrzebującą osobą na świecie. To nie znaczy, że mamy czekać do grudnia i dopiero przyznawać dofinansowania, poczynając od tych mających najgorszą sytuację i największe potrzeby.
Nie krytykuję Waszych decyzji. Każdy realizator ma prawo pewne decyzje podejmować sam. Na szczęście
Wiesz, sami z siebie, to też uważamy, że bezsensem jest ten czas oczekiwania, nawet dla nas byłoby lepiej przyznawać na bieżąco.
Ale odnosząc się także do zapisów programowych, mamy taką treść: "3)ocena merytoryczna wniosku przeprowadzana jest w celu wyłonienia wniosków, które mają największe szanse na realizację celów programu".