Reforma oświaty a stypendium - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 17 lis 2016, 15:56

Czy ktoś już może przeglądał projekt ustawy - Prawo oświatowe?
Jak dobrze widziałam nie ma żadnego art.,który mówi o pomocy materialnej dla uczniów... :shock:
Albo mi się wydaje....
Danka1988

Napisano: 30 lis 2016, 15:28

A gdzie jest dostępny projekt tej ustawy ?
kalinka
Praktykant
Od: 30 mar 2016, 9:04
Zajmuję się:

Napisano: 30 lis 2016, 17:20

U nas się własnie szepce, że MOŻE W OGÓLE NIE BYĆ STYPENDIÓW W PRZYSZŁYM ROKU. jUŻ W TYM SĄ TAK OKROJONE, ŻE LUDZISKA DZWONIĄ I PYTAJĄ SIĘ, CO JEST GRANE.
Beza

Napisano: 05 gru 2016, 9:44

Projekt ustawy można pobrać ze strony MEN -> Reforma -> do pobrania

Nie ma art.o pomocy materialnej w projektowanej ustawie.
Danka1988

Napisano: 05 gru 2016, 23:38

Właśnie dzisiaj przeglądałam projekt ustawy i rzeczywiście nie ma artykułu o pomocy materialnej dla uczniów w formie stypendium :shock: . Pewnie w związku z 500 +
mgops37

Napisano: 06 gru 2016, 10:06

Kurde, ale straszycie! Ustawa o oświacie pozostaje. Pojawi się obok niej Ustawa - Prawo oświatowe i Ustawa wprowadzająca Prawo oświatowe. Artykuły dotyczące pomocy materialnej dla uczniów pozostają - zmieni się tylko art. 90b ust. 3 pkt 2 bo otrzyma brzmienie: "wychowankom publicznych i niepublicznych ośrodków rewalidacyjno-wychowawczych - do czasu ukończenia realizacji obowiązku nauki" (art. 15 pkt 123 PROJEKTU Ustawy wprowadzającej ustawę Prawo oświatowe)
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2016, 11:06

a to nie jest tak,że od 1 września Ustawia o systemie oświaty przestaje obowiązywać,a zaczyna Prawo oświatowe, w którym nie ma ani słowa o stypendiach i zasiłkach?
xyz@

Napisano: 12 gru 2016, 11:44

ustawa o oświacie nie będzie uchylana tylko będzie mocno pozmieniana. Artykuły dot. stypendium pozostają praktycznie nie zmienione, oprócz tego art. i ustępu, który napisałam powyżej. Ustawa o oświacie i prawo oświatowe będą istniały obok siebie. Spójrz na stronie sejm.gov.pl - prace sejmu druk 1031 (art. 15 projektu)
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2016, 14:39

Pewnie tak będzie, tylko mnie zastanawia jedno... Jeśli ustawa Prawo oświatowe ma obowiązywać razem z obecną Ustawą o systemie oświaty, to dlaczego powtarzają się art., kropka w kropkę ta sama treść? Po co powielać te same przepisy w dwóch "niby" obowiązujących ustawach.
Np. art., o dofinansowanie kosztów kształcenia młodocianych pracowników jest identyczny w jednej jak i w drugiej ustawie.
Dziwne....
Wyjaśni się wszystko jak przyjdzie umowa na stypendia w przyszłym roku.
Danka1988

Napisano: 12 gru 2016, 14:53

Danka1988 pisze:Pewnie tak będzie, tylko mnie zastanawia jedno... Jeśli ustawa Prawo oświatowe ma obowiązywać razem z obecną Ustawą o systemie oświaty, to dlaczego powtarzają się art., kropka w kropkę ta sama treść? Po co powielać te same przepisy w dwóch "niby" obowiązujących ustawach.
Np. art., o dofinansowanie kosztów kształcenia młodocianych pracowników jest identyczny w jednej jak i w drugiej ustawie.
Dziwne....
Wyjaśni się wszystko jak przyjdzie umowa na stypendia w przyszłym roku.
dokładnie, mam te same przemyślenia na temat powielania niektórych tematów w Prawie oświatowym np. dowożenie, młodociani
rozmawiałam dzisiaj z mecenasem w swoim kuratorium
na początku wyraził zdziwienie,że nie ma nic o stypendiach w prawie oświatowym
po krótkim przemyśleniu stwierdził,że skoro nie ma nic o stypendiach,to prawdopodobnie od września ich nie będzie
no zobaczymy
xyz@

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x