proszę o podpowiedź co zrobić w sytuacji, gdy wnioskodawca donosząc zaświadczenie o zarobkach (7 listopada) za pełny przepracowany miesiąc (w tym przypadku wrzesień) przekroczył kryterium dochodowe 514 zł na osobę. Zrobiłam zawiadomienie o wszczęciu postępowania. Osoba ta doniosła mi zaświadczenie za kolejny miesiąc - październik (10 listopada), gdzie dochody są znacznie niższe i nie przekraczają kryterium dochodowego 514 zł na osobę. I teraz moje pytanie jest takie, czy mogę wydać decyzję zmieniającą przyznającą stypendium szkolne na okres od 2016-09-01 do 2016-09-30, od 2016-11-01 do 2016-12-31 - z pominięciem października - gdzie będzie wstrzymanie na podstawie przekroczonego kryterium dochodowego, uzasadniając decyzję wstrzymaniem świadczenia na miesiąc październik i dalszą kontynuacją świadczenia od 1 listopada. A może powinnam wstrzymać decyzję i poprosić o złożenie nowego wniosku w grudniu, biorąc pod uwagę dochody listopadowe?
Jestem bardzo ciekawa, co Pani zrobiła w tej sytuacji?
Mam teraz bardzo podobny przypadek - w miesiącu październiku mam jednorazowy dochód jednej rodziny, który po dodaniu do już istniejącego dochodu przekracza 514 zł na osobę w rodzinie (jest to praca podjęta na okres próbny, osoba została zwolniona po 2 tygodniach).
Zastanawiam się, czy wstrzymać stypendium tylko na okres października (lub listopada), czy potraktować to np. jako dochód utracony??? Ta rodzina ma generalnie bardzo niskie dochody.
Pozdrawiam